Около 300 анестезиолози от цяла Европа, Израел, Китай и Катар се събраха на конгрес в София. България за първи път е домакин на форума, организиран от Европейското дружество по анестезиология.

Европейските анестезиолози се събират 2 пъти годишно. Вторият им конгрес е тематичен и за първи път се провежда в София.

д-р Стефан де Херт - председател на Европейското дружество по анестезиология: За тематичния конгрес обикновено се избират места от които хората по-трудно идват на такива големи форуми За това избрахме България.

Сигурността на пациента преди, по време на операция и след нея е основна тема на конгреса.

Валентин Власаков - МБАЛ „Св. Анна“, Варна: Сериозна част от сигурността на пациентите е хемодинамиката. Тоест, поддържане на хемодинамиката на пациента. И предпазването му от различни усложнения като тромбози.
чл.-кор. проф. Николай Петров - председател на БДА н-к на Клиника „Интензивно лечение“, ВМА: За българските лекари това наистина е уникален шанс да научат последните новости. Специалистът лекар няма да си го занесе вкъщи. Той от това няма да има някаква полза. Освен, че ще стане по-добър и ще има по-доволни пациенти.

Конгресът на анестезиолозите приключва утре.