За първи път студенти от НАТФИЗ играха на голямата сцена в Народния театър. Абсолвентите от класа на професор Ивайло Христов представиха дипломния си спектакъл. Те играха „Януари“ от Йордан Радичков пред пълен салон, а режисьор на постановката е Ованес Торосян.

София

Дебютът е двоен, защото „Януари“ е и първото представление, поставено от Ованес Торосян, което се играе на най-престижната Голяма сцена. Поканен е от Ивайло Христов, който е и негов учител, за да постави дипломната работа на завършващите млади актьори и да покаже техните качества.

Ованес Торосян, режисьор
"Най-трудната задача, която имах: да направя две представления, които да не са едно към едно. За да не се окажат едните в позиция на повтарящи, изпълнители. И в същото време да има едно цялостно усещане за представлението."
Христо Стефанов
"Това е една пиеса, в която да кажеш главен герой, може би ще сбъркаш. Всички са едно цяло и си личи. И всеки един като излиза от сцената - това ни е дал за задача Ованес Торосян да му стане тъжно. На зрителя."

В персонажите на Радичков се превъплъщават 12 студенти - 11 момчета и едно момиче. А спектакълът им е избран от учещите в НАТФИЗ за най-добро представление.

Ованес Торосян, режисьор
"Може би защото актьорите са млади аз сам млад и студентите са млади и някак си говорим на едни и същи език."

За да направи публиката съпричастна към историята, сценографът Маргарита Данчева проектира кюнец, който чисто илюзорно започва от сцената и завършва в салона. За да видят първите изяви и наученото от студентите в Театралната академия, са поканени директори на театри и театрални мениджъри, а младите актьори се надяват някоя сцена да приюти постановката да през следващият сезон.

Ованес Торосян, режисьор
"Надявам се нашият януари да не приключи."