НОВИНИ

За първи път студенти играят на голямата сцена на Народния театър

За първи път студенти от НАТФИЗ играха на голямата сцена в Народния театър. Абсолвентите от класа на професор Ивайло Христов представиха дипломния си спектакъл. Те играха „Януари“ от Йордан Радичков пред пълен салон, а режисьор на постановката е Ованес Торосян.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова-Тиркова
17:25, 29.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дебютът е двоен, защото „Януари“ е и първото представление, поставено от Ованес Торосян, което се играе на най-престижната Голяма сцена. Поканен е от Ивайло Христов, който е и негов учител, за да постави дипломната работа на завършващите млади актьори и да покаже техните качества.

Ованес Торосян, режисьор
"Най-трудната задача, която имах: да направя две представления, които да не са едно към едно. За да не се окажат едните в позиция на повтарящи, изпълнители. И в същото време да има едно цялостно усещане за представлението."
Христо Стефанов
"Това е една пиеса, в която да кажеш главен герой, може би ще сбъркаш. Всички са едно цяло и си личи. И всеки един като излиза от сцената - това ни е дал за задача Ованес Торосян да му стане тъжно. На зрителя."

В персонажите на Радичков се превъплъщават 12 студенти - 11 момчета и едно момиче. А спектакълът им е избран от учещите в НАТФИЗ за най-добро представление.

Ованес Торосян, режисьор
"Може би защото актьорите са млади аз сам млад и студентите са млади и някак си говорим на едни и същи език."

За да направи публиката съпричастна към историята, сценографът Маргарита Данчева проектира кюнец, който чисто илюзорно започва от сцената и завършва в салона. За да видят първите изяви и наученото от студентите в Театралната академия, са поканени директори на театри и театрални мениджъри, а младите актьори се надяват някоя сцена да приюти постановката да през следващият сезон.

Ованес Торосян, режисьор
"Надявам се нашият януари да не приключи."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 жертви от урагана в Москва
11 жертви от урагана в Москва
Превозвачите прекратиха протеста си
Превозвачите прекратиха протеста си