За първи път тази година и осмокласниците получават стипендии за успех, тъй като според Новия закон за училищното образование те вече са гимназисти. В бюджета за тях са отделени допълнително между 8 и 9 млн. лева. По колко пари ще вземат осмокласниците, за какво ще ги използват и получиха ли вече всички стипендиите си - репортаж на Елиана Димитрова.

Според просветното министерство всички осмокласници, които са имали успех между 5.50 и 6.00 миналата година, сега през първия срок трябва задължително да получат стипендия за отличен успех. Колко точно са те на този етап не може да се каже, но е ясно, че парите са допълнителен стимул.

Стефана Петрова, учител по английски език, 125-то СУ: Като цяло осмият клас е доста труден за всички ученици, така че и възможността да бъдат и финансово подпомогнати мисля, че заслужава адмирации.
Микаела Иванова, 8 клас: Това ни показва, че за труда ни получаваме нещо.

В този осми клас почти половината от децата имат право на стипендия и вече са я получили. Парите за осмоскласните могат да бъдат между 21 и 60 лева на месец в зависимост от успеха и възможностите на училището.Тази година таванът е повишен от 50 на 60 лева.

Микаела Иванова, 8 клас: 30 лева.

БНТ: А какво ще си купиш с тези пари?

Микаела Иванова, 8 клас: Ами, засега нищо не съм си купила и не смятам, искам да си ги спестя.
Йоанита Колева, 8 клас: Да, вече ги взех, използвах ги да си купя учебници по английски.
Руслан Петров, 8 клас: Събирам ги.

БНТ: За какво?

Руслан Петров, 8 клас: Нямам идея, ще реша като събера повече.

Всяко училище само решава кога да дава парите. Правила за това няма. Едни училища вече решиха да ги раздават всеки месец, други ще направят това за Коледа, а трети- чак в края на първия срок. Просветното министерство обаче препоръчва.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Най-добрия вариант, най- правилния и по отношение на бюджета в училище е да се плащат регулярно месец след месец.
Ще има стипендии за успех и за осмокласниците

Ще има стипендии за успех и за осмокласниците

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за БНТ.

От министерството препоръчват още стипендиите да бъдат добре диференцирани и учениците с успех 5.50 да не взимат колкото тези с 6.00. Има и още един проблем - често се случва най-добрите училища да дават по-малки стипендии на отличниците си, защото те са твърде много на брой.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Смятам, че всъщност това е следващата стъпка, да работим в това да няма такава разлика, но към момента се случва.

За първи път осмокласниците в частните училища също ще получават стипендии за успех.

Вижте още по темите:

МОН не е забранявало ​НПО-тата да влизат свободно в училищата

МОН не е забранявало ​НПО-тата да влизат свободно в училищата

Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Как ще олекнат ученическите раници?

Как ще олекнат ученическите раници?

Как ще олекнат ученическите чанти през втория срок като тежките помагала вече са закупени? Но този въпрос отговаря в интервю за БНТ заместник-министър...

Квоти за математическите състезания няма да има

Квоти за математическите състезания няма да има

Със сигурност квоти за математическите състезания няма да има. Това каза в интервю пред БНТ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михай...