НОВИНИ

За първи път транссексуален става законодател в щата Вирджиния

Представители и защитници на така наречения трети пол тържествуват заради две събития от тази седмица. В Германия Федералният конституционен съд призова Бундестага да признае законово наличието на трети пол по рождение. А в Съединените щати транссексуален за първи път спечели избори в щата Вирджиния и ще стане първият представител на общността, който служи в щатския законодателен орган.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:31, 12.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Даника Роем - първият транссексуален законодател в щатския Сенат на Вирджиния: "За всеки, който е бил изолиран, стигматизиран, който не се е чувствал на място, който е бил детето в ъгъла, който е имал нужда някой да се изправи в негова защита и не е имал свой собствен глас - тази победа и за вас."

Казва се Даника Роем, кандидат на Демократическата партия - докато се гримира и взема хормонални хапчета, казва, че се кандидатира и идентичността ѝ не би трябвало да е новина в политиката. Тя е журналист, печелил награди и част от хеви-метъл банда. Транссексуалността не беше в центъра на предизборната ѝ кампания.

Даника Роем - първият транссексуален законодател в щатския Сенат на Вирджиния: "Не е добре за един законодател да се фокусира върху дискриминация на своите избиратели вместо да поправя пътищата, по които те пътуват всеки ден. Когато сте в задръстване не е важно от какъв пол сте и каква е вашата сексуалност."

Победата на Даника Роем е още по-сладка заради фактa, че тя успя да пребори човекa, наричащ себе си "главният хомофоб".

Боб Маршал е в щатския сенат от 26 години, автор е на закон, който забранява еднополовите бракове и на закон за обществените тоалетни, който повелява те да се ползват според пола, определен в рождения акт. Той отказа да води дебат с Даника, а в кампанията я наричаше с местоимението "той".

Изборите от тази седмица доказват, че ново поколение американци достигат избирателна възраст и мнозинството от тях подкрепят правата на LGBT общността. В почти 30 предизборни надпревари в изборния цикъл в Съединените щати за 2017 и 2018-та година има транссексуален кандидат.

Навлизането на представители на тази общност в политиката е директен резултат от политиката на президента Доналд Тръмп да направи ревизия на правилото транссексуалните да избират коя обществена тоалетна да ползват, както и да им наложи забрана за военна служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишават ли се приходите от изкуство?
Повишават ли се приходите от изкуство?
Две деца загинаха в катастрофа - едното от тях е управлявало автомобила
Две деца загинаха в катастрофа - едното от тях е управлявало автомобила