НОВИНИ

За първи път - учени изследват кичур от косата на Леонардо да Винчи

За първи път в Италия изложиха предполагаем кичур от косата на Леонардо да Винчи. Учените смятат да го изследват, за да открият непреки живи потомци на гения.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:26, 08.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Кичурът, за който се твърди е че е на Леонардо, е в музея на твореца в родното му градче Винчи.

Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо във Винчи: Когато пристигна, го нарекохме реликва. Преди всичко се фокусирахме върху надписа на френски "Косата на Леонардо да Винчи". Тази реликва датира от 1863 г. и е документирана акуратно.

Досега находката се е съхранявало тайно в частна американска колекция. Интересът към нея е огромен.

Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо във Винчи: Сега можем да започнем генетични ДНК тестове на тази реликва и после да ги сравним с ДНК резулатите от живи и починали потомци на да Винчи в около 15 поколения.

Някои специалисти гледат недоверчиво на откритието.

Айке Шмид, директор на музея "Уфици" във Флоренция: Не съществува и най-малкото доказателство и всъщност е съвсем малко вероятно този кичур коса, представен като реликва, да бъде свързан с Леонардо. Произходът му е от 19 век, ако това е вярно. Тогава е периодът на романтизма и хората са събирали кичури от знаменитости и особено от своите любими хора.

Музейните специалисти от Винчи разполагат с изследвания, според които живите непреки потомци на Леонардо са 35, сред тях и световноизвестният кинорежисьор Франко Дзефирели. Както е известно, Леонардо не се е женил и няма деца, но става дума за наследници на неговите баща и чичо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 В Швеция празнуват първата пролетна паша на кравите
В Швеция празнуват първата пролетна паша на кравите
Световноизвестният тенор Хосе Карерас пристига в София
Световноизвестният тенор Хосе Карерас пристига в София