За първи път в Италия изложиха предполагаем кичур от косата на Леонардо да Винчи. Учените смятат да го изследват, за да открият непреки живи потомци на гения.

Кичурът, за който се твърди е че е на Леонардо, е в музея на твореца в родното му градче Винчи.

Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо във Винчи: Когато пристигна, го нарекохме реликва. Преди всичко се фокусирахме върху надписа на френски "Косата на Леонардо да Винчи". Тази реликва датира от 1863 г. и е документирана акуратно.

Досега находката се е съхранявало тайно в частна американска колекция. Интересът към нея е огромен.

Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо във Винчи: Сега можем да започнем генетични ДНК тестове на тази реликва и после да ги сравним с ДНК резулатите от живи и починали потомци на да Винчи в около 15 поколения.

Някои специалисти гледат недоверчиво на откритието.

Айке Шмид, директор на музея "Уфици" във Флоренция: Не съществува и най-малкото доказателство и всъщност е съвсем малко вероятно този кичур коса, представен като реликва, да бъде свързан с Леонардо. Произходът му е от 19 век, ако това е вярно. Тогава е периодът на романтизма и хората са събирали кичури от знаменитости и особено от своите любими хора.

Музейните специалисти от Винчи разполагат с изследвания, според които живите непреки потомци на Леонардо са 35, сред тях и световноизвестният кинорежисьор Франко Дзефирели. Както е известно, Леонардо не се е женил и няма деца, но става дума за наследници на неговите баща и чичо.

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да вдъхновява

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да вдъхновява

Светът днес почита паметта на един от най-големите гении в историята. Преди пет века от този свят си отива Леонардо да Винчи. Той завещава внушителни...