Почти всички 13 жертви на серията от атентати в индонезийския град Сурабая са идентифицирани. През последните години ислямистките групировки в Индонезия активираха дейността си. И показаха нова тактика - атентатите в Сурабая бяха извършени от семейства.

Неделната утрин в Сурабая е разтърсена от серия атаки срещу църкви. След кратко разследване става ясно, че координираната акция е дело на шестчленно семейство. Бащата и двамата синове - на 16 и 18 се взривяват в единия храм, а майката и дъщерите - на 9 и на 12 - в другия. Известно е, че семейството наскоро се е върнало от Сирия, където се предполага, че се е радикализирало. Съседите им са в шок.

Канзи Тапу Гани, съсед на едно от семействата-атентатори: "Те винаги много се усмихваха. Когато се разминавахме винаги поздравяваха, бяха отзивчиви, нищо подозрително или стряскащо. Бяха силно вярващи."

В понеделник друго семейство, с три деца, се взривява с два мотора край полицейски участък в Сурабая. Едно от трите деца, момиче, оцелява. Нападенията са дело на мрежа, вдъхновена от терористичната организация "Ислямска държава", смятат експерти. Атаките разкриват нов елемент - родители водят децата си на смърт.

Това се случва за първи път в Индонезия, казват анализатори и дават възможно обяснение. Никой не подозира деца, по презумпция те са невинни. А по подразбиране органите на реда се оглеждат за подозрителни мъже, които носят подозрителен багаж. Това обаче вероятно ще се промени, допълват специалистите, и не е изключено моделът от Индонезия да се повтори и на други места.

Използването на малолетни за тероризъм не е ново. Но преди те са отнемани от семействата им - насила или срещу заплащане, обучавани в специални лагери или упоявани, и след това изпращани на мисии. И ако в миналото терористичните атаки са били дело на мъже, то сега в свещената война са включени и жените, и децата.

От това се възползват и талибаните в Афганистан, и групировката Боко Харам в Нигерия. По данни на ООН самоубийствените атентати, извършвани от деца в Нигерия са се увеличили значително през последната година. Като в един от случаите експлозив е бил закрепен върху бебе, носено от малолетно момиче.

© БТА