Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара събра в Казанлък най-добрите лютиери от цял свят. Изделията бяха оценявани от жури, което има и уникалното право да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари.

Казанлък

Лютиерът Владимир Иванов спечели първа награда в категория - виола. Запалил се в изработването и реставриране на струнни инструменти в училище. Завършва специалност "лютиерство" в Художествената гимназия в Казанлък. Казва, че за да бъде добър един лютиер, трябва да работи с много любов.

Владимир Иванов: Хубавият инструмент трябва да бъде на първо място много добре изработен. Трябва да изглежда много добре и разбира се най-важното нещо - да свири перфектно!

Близо 10 месеца трае изработката на една виола, а дървото трябва да бъде подбрано специално.

Владимир Иванов: Почти винаги се използва явор и смърч,с малки изключения има и други видове дърво, дърво, което се използва, но специфично за него е,че трябва да бъде изключително качествено.

Днес Владимир работи в германския град Кьолн. Освен с направата, се занимава и с реставрация на стари инструменти.

Владимир Иванов: Идват много често цигулки на Гуаданини и Галиано, които са в рамките на 1 милион - милион и половина евро струват. И изключително уникални инструменти идват. Голяма чест е за мене да държа в ръцете си такива уникални инструменти. Невероятно е.

Престижното събитие за струнни музикални инструменти на името на световния виртуоз Антонио Страдивари се организира от 80 години, предимно в родния му град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия. Единствено тази година се организира в Казанлък.