НОВИНИ

За първи път във варненския зоопарк се роди пони

За първи път шотландските понита от варненския зоопарк се сдобиха с бебе. Паркът съществува от 60-те години на миналия век, от години сред обитателите му има понита, но досега не е имало условия за развъждането им. Първото бебе пони - сива красавица с бяла звезда на челото, е в чудесно здраве и добра форма.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:40, 13.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Георги Тодоров е дългогодишен зооинженер във варненския зоопарк. Грижи се за диетата и състоянието на животните. Щастлив е, че най-после усилията на всички са се увенчали с успех и двете шотландски понита са станали родители.

Георги Тодоров – зооинженер
“От две години са събрани тази двойка понита и се опитваме да имаме бебе, но успехът е тази година. Животните са добре гледани, успяваме и полагаме грижи да ги развъждаме, защото това е голяма радост – да имаш потомство от животно, което си гледал.”

Сега в парка се надяват да се намерят и символични осиновители за новороденото конче. Който осинови звездочелата щерка на Хана и Хари, ще може да й избере и име. Месечната издръжка на шотландско пони е 120 лв. Само преди дни във Варна пристигна и още едно бебе.

Георги Тодоров – зооинженер
“За съжаление, нашият тигър Геро почина от старост преди една седмица и ние взехме на негово място младо, 7-месечно тигърче от зоопарка в Пазарджик. Цезар се казва.”

Най-голямата мечта на Георги Тодоров е клетките на хищниците да бъдат разширени, а бетонът - заменен със зеленина. Тогава Цезар ще бъде истински щастлив. Надява се това лято в зоопарка да заработи дълго разработвана контактна зона, където децата, а и възрастните, да могат да се срещат непосредствено с животните, за да ги опознаят по-добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха живи петимата скиори, затрупани под лавина в Алпите
Намериха живи петимата скиори, затрупани под лавина в Алпите
​Радан Кънев: Оттеглянето на Меглена Кунева от листите е добра новина
​Радан Кънев: Оттеглянето на Меглена Кунева от листите е добра новина