НОВИНИ

За равен старт в професията

В България най-сериозната причина за безработицата са липсата на трайни работни места и на квалифицирани кадри, които бягат в чужбина. В Германия този проблем не съществува – на трудовата борса най-вече са хора с ниско образование. Затова професионалното ориентиране там започва още от детската градина. Това споделиха експерти от Германия и България по време на срещата си в Русенския университет. Заедно с румънските си колеги те дискутираха как по-добре да се интегрират хората без образование, трайно безработните, емигрантите и етническите малцинства.

bnt avatar logo
от Венета Николова
18:50, 10.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В немската провинция Баден – Вюртемберг средното ниво на безработица е 4 %, но има области, в които тя е нула. Въпреки че има световни лидери в автомобилостроенето, 80 на сто от компаниите там са малки и средни предприятия, разказва представителят на Министерството на образованието, младежта и спорта в провинцията Ролф Акерман.

„Автомобилната индустрия предлага най-много места, но се търсят мехатроници и инженерни. Имаме нужда и от общи работници, и от средни кадри, и от преподаватели в университетите. Но не можем да се справим сами, това трябва да стане в рамките на Европейския съюз. Затова е и този проект, по който работим с Русенския университет и с румънските институции”, каза Акерман.

Целта е да се подготвят съветници, които да работят индивидуално с трайно безработните и етническите малцинства, за да им помогнат в намирането на работа.

„Към тази категория съветници, които ние подготвяме, се надявам да има интерес от страна на службите по заетост, различни структури към големи компании, неправителствени организаци”, сподели проф. Николай Михайлов от РУ „Ангел Кънчев”.

Ролф Акерман коментира, че Германия има нужда от млади хора, затова приветстват мигрантите от арабските страни. Само през 2015-та година в провинция Баден – Вюртемберг са се установили 100 000. Тяхната интеграция преминава през три етапа – правно установяване в страната, езиково обучение и намиране на подходящи работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
73 години от спасяването на българските евреи
73 години от спасяването на българските евреи
Румяна Бъчварова: Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути
Румяна Бъчварова: "Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути"