НОВИНИ

За споровете и съдбата на историческите сгради в центъра на София

Министърът на културата Боил Банов е против промяната в облика на исторически и емблематични за София сгради - като хотел "България" и бившето иранско посолство. Това заяви самият той в студиото на БНТ, по повод намерението на собственика на хотел "България" да го надстрои с два етажа.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:25, 28.07.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Ние ще съхраняваме" - с тези думи министърът на културата коментира споровете около бъдещето на емблематичния за София хотел "България". Боил Банов заяви, че приоритет на неговото управление е запазването на културното наследство, и че няма как да бъде надстроявана сграда със статут на културна ценност от най-висока категория като тази на хотел "България".

Боил Банов, министър на културата: В сърцето на историческия център на София е близко да абсурда да се мисли, че може да се направят някакви промени било в етажност или в начина, по който изглеждат сградите.

Намеренията за надстрояване на собственика на сградата са внесени в писмен вид в Националния институт за недвижимо културно наследство. Законовият срок, в който експертите от Института трябва да се произнесат, е до 4 месеца от датата на внасяне на искането. Независимо от това с каква позиция ще излязат експертите, обаче, решението е в ръцете на Министерството на културата, а то е категорично в позицията си.

Боил Банов, министър на културата: НИКН може да направи каквото поиска, защото там са специалисти, но все пак ние разписваме отгоре. Нашата визия на мен и на ръководството ни е, че ние категорично ще съхраняваме.

Столичната община също има позиция по казуса. Според нея в подробния устройствен план на зоната, в която се намира хотел "България", е заложено запазване на облика на сградата в нейния автентичен вид.

Всяка промяна, която по закон собственика може да поиска, трябва да се отчете статута на сградата като недвижима културна ценност от най-високата категория - „културна ценност от национално значение". Освен това хотел „България" е част от цялостен ансамбъл заедно със зала „България". Самата сградата е на арх. Станчо Белковски, един от най-известните за времето си архитекти в София и е с уникален интериор на ресторанта и сладкарницата.

В позицията на Столичната община се казва още и че до този момент няма постъпил проект от собственика за надстрояване на сградата към Направление "Архитектура и градоустройство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари от разградското село Балкански се оплакват, че липсват сезонни работници
Пчелари от разградското село Балкански се оплакват, че липсват сезонни работници
Българче проплака за първи път на борда на самолет
Българче проплака за първи път на борда на самолет