Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски беше изложен за няколко часа в Народната библиотека в София. Хиляди посетители видяха изписаните страници от ръката на Апостола на свободата. Оригиналът на тефтерчето се съхранява в трезора на БНБ и беше изваден при изключителни мерки за сигурност. Показването на тефтерчето за широката публика се прави за първи път. Поводът е 180 години от рождението на Васил Левски.

Силата и енергията за свобода накара хората да видят тефтерчето на Левски в Народната библиотека. Зад кориците е и личният свят на Апостола - със страховете, мечтите и отдадеността към хората.


Хиляди се поклониха пред тефтерчето на Апостола

Хиляди се поклониха пред тефтерчето на Апостола

Тефтерчето на Левски - светинята, пред която хиляди българи дойдоха да се поклонят в Народната библиотека.

доц Красимира Александрова: Днешното събитие е наистина празнично, заредено с положителна енергия. То е повод за патриотично настронеие, защото видях хора на различни възрасти, които се просълзяват, докосвайки се до тефтерчето на Левски.
акад. Дончев: Левски си върши работата. Просто това, което се случва, показва, че идеите на Левски са все още живи. Младежта по целия свят усеща, че има нужда от криле. Ние не им даваме възможност да си отворят крилата. Този човек е личността и духът, който им показва, че просторът и красотата ги чака, чистотата и светлината.
Тефтерчето на Левски вече е достъпно за всички в Националната библиотека

Тефтерчето на Левски вече е достъпно за всички в Националната библиотека

До 14 часа днес жителите и гостите на София могат да видят отблизо оригиналното тефтерче на Апостола в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методи...

Събитието не пострада от липсата на политици. Важното е, че народът беше там. Все пак реакция от страна на политиците имаше - като на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Не знам дали Народе???? е послание, но и днес то важи. Посланието на тефтерчето е за свободата на личността, да се чувстваме свободни в действията си и да не се безпокоим да бъдем себе си.

Какво е искал да каже Левски с думата "Народе"?

Какво е искал да каже Левски с думата "Народе"?

Какво е искал да ни каже с думата "Народе????" Апостолът на Свободата и възможно ли е тя да е била свързана с мащабен план за освобождаването на арест...

Кампанията беше наистина много успешна. БНТ беше медиен партньор и се радваме, че работихме заедно с Народната библиотека. Имаме и други идеи и ще има нови инициативи.