НОВИНИ

На Трифон Зарезан зарязаха лозите на много места в страната

Честваме Трифон Зарезан по стар стил, а на много места в страната на този ден се зарязват лозята с надеждата за по-добра реколта. Винопроизводителите си пожелаха плодородна година и повече подкрепа от страна на държавата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:54, 14.02.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

В България има над 300 винарски изби, а продукцията която те изнасят в чужбина е около 64 милиона литра. Това е празничната равносметката, която правим на Трифон Зарезан.

Вижте как премина празникът в районите на Пловдив, Варна и Благоевград!

За десета поредна година жителите на пловдивското село Белозем отбелязаха празника със символично шествие до един от големите лозови масиви. Отец Петър извърши водосвет с пожелание за плодородна година.

Костантин Спасов: Миналогодишната перфектна. И климата помогна миналата година. Наля гроздето както се казва. Захарност имаше.

Въпреки трудностите, в Пловдивско, все повече хора започват да отглеждат лозя.

Иван Тачев – кмет на село Белозем: Последно време се наблюдава възвръщане на винопроизводството, на повече лозови насаждения има.

Във варненското село Белоградец земеделският министър Румен Порожанов заяви, че програмата за преструктуриране на лозаро-винарския сектор ще ускори растежа в бранша.

Румен Порожанов – министър на земеделието, храните и горите: Продължава с нови 5 години по 26 милиона евро годишно до 2022 година. Само за миналата година 2017 са договорени 123 договора по програмата за преструктуриране за близо 5 милиона лева.

В русенското село Пиргово за Цар на лозарите тази година избраха потомствения земеделец Ивайло Кьосев. Семейството му отглежда 150 декара лозя. Кьосев обаче се притеснява, че няма достатъчно работници, които да му помагат.

Йордан Кьосев - лозар и винопроизводител: Защото няма тези квалифицирани кадри. Защото всяка лоза в един масив, а те са хиляди, е индивидуална сама за себе си... За съжаление, контингентът ми, с който работя, са 6 жени над 65 години.... Няма млади хора-най-млада е съпругата ми - на 50 години.

Винопроизводителите очакват повече подкрепа от държавата и по-голяма реклама в чужбина.

Свети Трифон е най-почитаният светец от българската общност в Унгария. В навечерието на днешния празник български градинари и лозари зарязаха лозовите масиви в Будапеща и се помолиха земеделието отново да се възроди. В началото на миналия век българските градинари в Унгария са наброявали близо 70 000 души.

В Унгария всеки свързва България със земеделието и градинарството. Години наред именно българите са произвеждали най-добрите зеленчуци, при това на огромни площи около Будапеща.

Арх. Атанасий, предс.на Българската православна община в Будапеща: Показват тук методи, които не са били познати. Българският градинар е бил изключително тачен. Те принасят тук българския домат и начина, по който те са отглеждали зеленчуци за самите себе си.
Симеон Варга, застъпник на българската общност в унгарския парламент: Когато са пристигнали, моят дядо и моята баба след Първата Световна война, те се занимават със земеделие и тогава разцъфтява в унгарската държава земеделието. Техните земи са били до река Дунав.

Трифон Зарезан е повече от празник за българските градинари и лозари от Будапеща. Светецът е техен покровител. Западно и средноевропейския митрополит Антоний и мотрополита на Австрия – Арсений благословиха сънародниците ни в Унгария и се обърнаха с молба към небесния закрилник да прогони всички вредители от земите им.

Огнян Кожухаров, представител на българската общност в Будапеща: Практически на Трифоновден започва стопанската година и на Димитровден я затваряме.

Зарязването на лозята е неизменна част от празника.

Петър Байчев, български градинар в Будапеща: Голям празник – преди 40-50 години тази площ беше пълна с градинари. Ама сега много малко има вече градинари. Младите не искат в градина да работят, защото тежко нещо е това.

Въпреки че градинарите днес са малко, българите в Унгария поддържат традициите живи. А надеждите на българските производители са насочени към новият прием по лозаро-винарската програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски наемници са били убити в Сирия на 7 февруари?
Руски наемници са били убити в Сирия на 7 февруари?
БНТ ще излъчи хокейната среща САЩ – Русия тази събота
БНТ ще излъчи хокейната среща САЩ – Русия тази събота