НОВИНИ

За вечната мечта на човека да лети и българският принос

Човешката мечта за полет е вечна и ние, българите, не трябва да забравяме какъв е приносът на нашата страна за космонавтиката, каза днес в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна председателят на Българската аерокосмическа агенция проф. Борис Бонев.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:49, 11.04.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още
вечната мечта човека лети българският принос

Заедно с първия български космонавт Георги Иванов и космонавт-изследователя Красимир Стоянов той се включи в празника на децата от училище "Юрий Гагарин" по случай 55-та годишнина от първия полет на човек в Космоса. Преди тържеството тримата се събраха пред единствения в страната интерактивен аналог на спускаемия апарат "СОЮЗ-ТМА" - капсулата, в която космонавтите се намират при излитането и при връщането им на Земята. Той се намира в Авиокосмическия център в СОК "Камчия", чийто ръководител е Красимир Стоянов.

Нашата малка България беше и може да бъде с големите космически сили, тя се доказа с невероятно достойнство, посочи Бонев. Той припомни, че страната ни е участвала в серия големи проекти, а родните специалисти са направили апаратура, получила признание и висока оценка от целия свят.

Летците никога няма да изчезнат, след нас ще има и много други, допълни Георги Иванов. Според него, за да бъде подготвен отново българин да полети в Космоса, трябва да има българска научна програма, която да се приеме от големите космически сили - Русия, САЩ, както и от Европейската космическа агенция.

На въпрос какво е чувството да стои отново пред капсулата, с която се е прибрал от Космоса, Иванов посочи, че спомените му от полета са живи и вълнението е голямо. Той призна, че много би искал пак да лети и с усмивка допълни, че това било характерно за всичките му колеги.

Освен възможност да се види част от живота на космонавтите, интерактивната капсула дава възможност и за подготовка на бъдещи летци, допълни Красимир Стоянов. Той разказа, че в центъра, който ръководи, се работи много с деца, провежда се и курс "Млад космонавт". Младите имат възможност да се докоснат до част от действията, които извършват самите космонавти, разказа Стоянов. И допълни, че се чувства най-хубаво, когато чуе децата тихичко да казват "А защо да не се пробвам и аз да стана космонавт?!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Идомени след вчерашните сблъсъци
Обстановката в Идомени след вчерашните сблъсъци
Главният прокурор на Турция пристига на официално посещение у нас
Главният прокурор на Турция пристига на официално посещение у нас