НОВИНИ

За Великденските празници: какви туристи очакват българските хотели?

По-малко от месец остава до Великденските празници. Вероятно много от вас вече са си направили плановете за това къде ще прекарат 4-те почивни дни. Традиционно, много българи са предпочели резервации в курорти в Гърция. Но какви туристи очакват българските хотели - това коментира в студиото на "По света и у нас" Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 17.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На път за Великденските празници и то у нас - очакванията са това да направят около 280 хиляди българи. Други 50 хиляди ще почиват в чужбина като най-много 30 000 ще заложат на южната ни съседка Гърция. От туристическия бранш у нас очакват да посрещнат поне 170 000 чужденци - от тях - най-много румънци 60 000. Тази година Великден е малко по-рано.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Което е много добре за зимните курорти и малко по-зле за морските курорти, тъй като преди отваряха повече хотели, когато става въпрос за края на април. Но сега около 40 хотела ще работят на морето и това, което се търси е балнео-СПА и уелнес - топли минерални води 37 градуса - 47 градуса - това са всички тези балнеокурорти.

А колко ще струва? Средно българите ще похарчат за тези 4 почивни дни около Великден 295 лева. За чужбина цената скача средно до 495. Причината е ясна - разстоянието е по-голямо, а и пътуването със самолет вдига разходите.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Офертите за Великден започват от 195 лева, ако става въпрос за Метеора за три дни. Но също така имаме и такива, които са по 2 400, ако става въпрос за Индия. Затова ние говорим за средни цени и тези, които ще отидат в Гърция трябва да си приготвят така малко повече от 400 лева ако искат да прекарат добре във времето, в което ще бъдат.

Съветите на експертите към хората: да четат и дребните шрифтове на офертите за пътуване, особено когато те се представят като промоционални. Път време няма - казват още - затова най-важната препоръка остава да се тръгне навреме, без да се бърза, за да се избегнат произшествията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановка припомни събитията около залавянето и смъртта на Ангел Кънчев
Възстановка припомни събитията около залавянето и смъртта на Ангел Кънчев
Ремонтират основните булеварди и изходите на София
Ремонтират основните булеварди и изходите на София