Великобритания заяви, че задържането от Иран снощи на два плавателни съда в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг - е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив.

Корабът "Стена Имперо" беше задържан от военноморските сили на Иран заради "неспазване на международното морско право" по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган. Според директорът на пристанищната служба, танкерът е причинил инцидент с иранска рибарска лодка. Когато лодката изпратила сигнал за бедствие, британският "Стена Имперо" ингорирал сигнала.

Танкерът с 23-ма души екипаж е ескоритиран до иранското пристанище Бандар Абас и контролът върху него е прехвърлен на властите, които ще предприемат нужните правови стъпки, съобщава иранската държавна телевизия. Екипажът ще остане на борда, докато разследването по случая приключи.

Около час и половина след задържането на първия е бил задържан и втори танкер "Месдар", плаващ под либерийски флаг, чийто курс е бил пренасочен към Иран. Британският оператор на плавателния съд потвърди, че на борда се качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил първоначалния си курс към Саудитска Арабия.

Джеръми Хънт - министър на външните работи на Великобритания: Свободното плаване в Персийския залив е от първа необходимост. Ако тази свободата е ограничена, Иран е страната, която ще загуби най-много от това.

Снощи върховният съд на Гибралтар удължи на срока на задържане на иранския танкер "Грейс 1" с още 30 дни.