НОВИНИ

За Задушница килограмът череши стига до 5 лева

До 5 лева стига килограмът череши по пловдивските пазари. Според търговците за тазгодишната задушница не се наблюдава повишено търсене. Клиенти пък твърдят, че на много места черешите им се виждат скъпи. Все пак купуват малки количества, за да раздадат за починалите си близки.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
10:28, 18.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Черешовата задушница е втората в годината. Днес в на гробищата се раздават череши . Според пловдивчани обаче тази година те са скъпи, а непросрествено преди задушница цените допълнително са увеличени.

Търговците обясняват високите цени с дъждовната пролет и щетите по реколтата. При по-продължителна обиколка по пазарите обаче може да се намерят и череши по 2,50 - 3 лева.

Атанаска Романова производител и търговец:
Може да се намери под 4,50, но дребничка, която пък само ядеш костилка. Ако са вадили от това дърво 10 кг. сега вадят едно кило. Те разходите им са едни и същи. Така че трябва да си ги покрият.

Заради по-ниския добив най-вероятно на задушница ще ядем едни от последните череши за този сезон.

Дияна Митева, земеделски производител и търговец:
Дъждовете ги поразвалиха, сега топлото време допълнително ги пообира по-бързо и ще свършат изведнъж и няма да има. Може би ще има по по-хладните райони, но тук по реката - Белащица, Марково, Брани поли, всичко се обира до неделя, понеделник.

Затова пък по сергиите вече излизат белите череши и вишните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има обвинен за убийството на британската депутатка
Има обвинен за убийството на британската депутатка
Няма спасители на Южното ни Черноморие
Няма спасители на Южното ни Черноморие