НОВИНИ

Хиляди засегнати от некоректни работодатели чакат законодателни промени

Всяка година стотици работници у нас остават на улицата без заплати заради некоректни работодатели. Последният пример от Варна е след закриването на голяма търговска верига. Работниците са на четвърто място в списъка на кредиторите и затова последни получават това, което им се дължи и то след години съдебни дела. Данните сочат, че за първите 8 месеца на годината общата сума на забавените трудови възнаграждения у нас е 23 милиона лева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 29.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Примерите в региона на Варна са много. Първият е Варненската корабостроителница. Преди 18 години, над 5000 работници останаха без препитание и без заплати.

Пламен Великов: За нула време ни изгониха на улицата и такива като мен, аз съм заварчик по професия и такива като мене останаха без работа и то цели семейства. Семейството ми цялото работеше там.

Делото по несъстоятелността на Варненската корабостроителница продължава 7 години. Работниците успяват да вземат едва 20% от неизплатените заплати.

Ванухи Аракелян: Да чакаш 7 г. да се случат нещата, да получиш справедливост, да получиш неплатените си възнаграждения, да не знаеш какво ще дочакаш и кога ще го дочакаш е смазващо дълъг период.

Серия от протести на работници тази година белязаха закриването през март на голяма верига от магазини за хранителни стоки във Варна и София. Общо 700 заети в търговската верига останаха без парите, за които са работили. Те казват, че институциите са безсилни да се справят с некоректните работодатели.

Мергюл Хасан: Всеки казва, дотук сме ние, направихме каквото можахме.

А ощетените работници продължават да чакат държавата да ги защити реално, а не само на думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темата за липсата на кадри в земеделието беше обсъдена на форум в София
Темата за липсата на кадри в земеделието беше обсъдена на форум в София
 С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни от Северна Корея ракети?
С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни от Северна Корея ракети?