НОВИНИ

Забелязва се засилено разпространение на фалшиви новини за ваксините

Почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините често водят до сериозни странични ефекти. Това показва изследване на Евробарометър, оповестено днес в Брюксел по време на първата по рода си среща на високо равнище по въпросите на имунизацията, организирана от Европейската комисия и Световната здравна организацията. В срещата участва и кралицата на Белгия Матилде. Десислава Апостолова по темата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:43, 12.09.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

През последните години се забелязва засилено разпространение на фалшиви новини за ваксините, най-вече в социалните медии. С това от Еврокомисията си обясняват нарастващото недоверие към имунизациите.

38 на сто от европейците смятат, че ваксините причиняват заболяванията, от които трябва да предпазват, а 31 процента са на мнение, че те отслабват имунната система.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Няма извинение за това в развит свят като нашия деца все още да умират от болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени. По-лошото е, че решението е в ръцете ни, но не го използваме на сто процента. Благодарение на имунизациите годишно се избягват 2 до 3 млн. смъртни случая.

Според Световната здравна организация намаляващото доверие във ваксините е една от десетте заплахи пред здравето в световен мащаб през 2019 г.

Според експертите ваксините са безвредни и ефикасни и хората не трябва да се съмняват в това.

Тедрос Адханом Гебрейесус - генерален директор на Световната здравна организация: Морбили се завръща с голяма скорост по целия свят. През миналата година случаите се увеличиха двойно в сравнение с 2017, а за изтеклите месеци на тази година докладваните случаи на морбили в света са достигнали най-високия си брой от 2006 г. насам.

Европейската комисия и Световната здравна организация призоваха социалните медии и интернет платформите да предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини, свързани с виксинирането. Като тази, че ваксините могат да причинят аутизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са задържани за търговия с органи на ГКПП Капитан Андреево
Четирима души са задържани за търговия с органи на ГКПП "Капитан Андреево"
Осем училища в страната няма да започнат годината в своите сгради
Осем училища в страната няма да започнат годината в своите сгради