НОВИНИ

Забрана за движение на каруци в Сливен

Общинският съвет в Сливен прие наредба за пълна забрана за движение на каруци в рамките на града. Тепърва ще се обсъждат вариантите как ще се прилага наредбата и как ще се санционират нарушителите. Срещу тази мярканазрява напрежение сред жителите на ромския квартал „Надежда” в града, където се движат основно с каруци.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
07:16, 30.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В ромския квартал на Сливен живеят около 20 хиляди души. Миналата година беше въведен регистрационен режим ,като на тези изисквания отговаряха само 130 каруци. Досега тяхното движение беше забранено само в центъра
на града, а ежедневно ромите изпълняват частни курсове срещу минимално заплащане в района край квартала.

Огнян Сашев: Аз с това нещо си изкарвам прехраната. 150-200 лева докарвам ги. Няма какво да се лъжем. Ние за тази работа не отиваме да събираме от варелите, такива цигански работи да правим. Ако трябва тези долните цигани, да се спират.”
- С какво ще се прехранвате, когато забранят каруците? – Не знам. Трябва да отиваме да крадем.

Въпреки, че наредбата е приета общинската администрация вече се съмнява в нейното прилагане, защото тепърва предстои обсъждането ѝ с полицията.

Стефан Радев – кмет на Сливен: Сега, доколко и как общината и органите на реда, най-вече, ще успяват да прилагат тази забрана е отделен въпрос.

гл. инсп. Венелин Гецов – ОД на МВР-Сливен: Засега каруци не се изземват. Тъй като предстои да се проведат срещи с общинската администрация, с ръководството на община Сливен, за уточняване на реда за изземване на тези каруци, тяхното складиране и съхранение.

Ромите в квартала казаха, че са готови на всякакви действия, за да бъде премахната или променена тази забрана и настояват за разговор с градската управа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-слаба реколта очакват винопроизводители заради дъждовете
По-слаба реколта очакват винопроизводители заради дъждовете
Папата награди холивудски звезди за благотворителност
Папата награди холивудски звезди за благотворителност