НОВИНИ

Забрана за използване на смартфони във френските начални и средни училища

Още едно предизборно обещание на френския президент Еманюел Макрон е изпълнено - парламентът прие окончателно закона за забрана на мобилни телефони в началното и средното училище. Опозицията нарече мярката козметична. Просветният министър посочи, че с този "закон от 21-ви век" се отправя послание към френското общество, а други държави вече се интересуват от него.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:25, 31.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

С новия закон се забранява употребата на мобилни телефони, таблети и други комуникационни средства в учебните заведения за деца до 14-15-годишна възраст. Допускат се изключения, когато тези средства служат в учебния процес. Употребата на смартфони в клас беше забранена още през 2010 г. Сега това важи и за коридорите, стола и двора на училището. Целта е не само да се улеснят преподаването и възприемането на знания.

Жан-Мишел Бланке, министър на образованието на Франция: Днес по време на междучасията децата вече не играят футбол на двора, а гледат смартфоните си. Мисля, че от педагогическа гледна точка това е проблем.

Опозицията се въздържа при гласуването на закона. Критиците посочват трудности в прилагането му. Например ще са нужни места, където да се съхраняват телефоните.

Застъпниците за новата мярка напомнят, че 86% от учениците във Франция имат мобилни телефони и те дори се използват в класните стаи. Временното отнемане ще бъде и средство против пристрастяването и тормоза в интернет. Очаква се правилата да влязат в сила в началото на новата учебна година. Гимназиите ще имат възможност, но не и задължение, да ги приложат частично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ученици с медали на Олимпиадата по лингвистика
Български ученици с медали на Олимпиадата по лингвистика
Близо 80 на сто от венецуелската столица остана без ток
Близо 80 на сто от венецуелската столица остана без ток