НОВИНИ

Забраниха на Хуан Гуайдо да заема избираеми длъжности за 15 години

Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен венецуелски президент, няма да може да заема избираеми длъжности в продължение на 15 години.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:51, 29.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Мотивът за това решение е предполагаема корупция, а решението е на главния ревизор на Венецуела. Той обяви, че са установени нарушения в декларацията за имуществено състояние на Гуайдо, както и че е пътувал в чужбина за общо близо 100 000 долара, без да оправдае средствата.

На митинг Хуан Гуайдо обяви, че такова наказание във Венецуела няма и призова сънародниците си на нови протести срещу Николас Мадуро в събота. Първият дипломат на Евросъюза също коментира темата.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност: Международната контактна група осъжда решението Хуан Гуайдо да бъде лишен от правото да заема обществени длъжности за 15 години. Подобно политическо решение е още един пример за произволния характер на юридическите процедури в страната. Възстановяването на демокрацията, върховенството на закона и разделението на властите е спешна необходимост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно отнеха лиценза на Кубрат Пулев в Калифорния
Временно отнеха лиценза на Кубрат Пулев в Калифорния
Депутатите приеха оставката на Цветанов
Депутатите приеха оставката на Цветанов