НОВИНИ

Забраната на "Хуауей" ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро

Забраната на "Хуауей" и другия китайски производител на оборудване ZTE от пускането в експлоатация на 5G телекомуникационни мрежи в Европа ще струва на мобилните оператори в ЕС до 55 милиарда евро,сочи оценка на експерти, видяна от Агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:27, 07.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
забраната хуауей струва телекомите млрд евро

Операторите ще се сблъскат и със закъснения от до 18 месеца, за да получат 5G от следващото поколение за своите клиенти, според оценката на въздействието, изготвена от Асоциацията GSM (GSMA), която представлява операторите на мобилни мрежи по света.

Оценката подхранва дебата, предизвикан от исканията на САЩ компаниите в Европа и другите съюзнически държави да отбягват "Хуауей" като доставчик на 5G оборудване поради опасенията, че това може да компрометира разузнавателните служби.

Според GSMA "Хуауей" и ZTE представляват около 40% от пазара на ЕС, доставящ мобилно оборудване, а "Хуауей" в момента е водеща 5G технологията.

Европейските конкуренти „Ериксон“ от Швеция и „Нокиа“ от Финландия, както и „Самсунг“ от Южна Корея нямат капацитета да се справят с прехода от 3G и 4G мрежи към 5G в Европа, като в същото време изпълняват договорите, които вече са подписани в Северна Америка и Азия.

Това предполага значителни разходи и забавяния, ако операторите не могат да използват "Хуауей" и ZTE, казаха от GSMA, въпреки че отбелязват, че ситуацията между отделните държави от ЕС се различава значително.

"Забраната на китайските производители би намалила сериозно конкуренцията на пазара на мобилни устройства, увеличавайки цените и стимулирайки допълнителни разходи за внедряване на 5G ", се казва в оценката.

Това също ще "доведе до по-бавно внедряване на 5G мрежи в Европа и намаляване на усвояването, което допълнително ще увеличи разликата в производителността между ЕС и САЩ", се казва в документа.

Засега ЕС и неговите страни членки не са обявили официална позиция дали ще се съобразят с американската забрана за използване на "Хуауей".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София и Скопие се разбраха за Античността
София и Скопие се разбраха за Античността
Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив
Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив