НОВИНИ

Забраната на скорострелни оръжия слага край на масовите стрелби в Австралия?

В Австралия масова стрелба не е имало през последните 22 години. Защо - разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:53, 16.02.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Април 1996 година. Мъж стреля безразборно и убива 35 души в Порт Артър. С полуавтоматично оръжие, същото каквото е използвал и Никълъс Круз в Паркланд, Флорида. Тогавашният премиер на Австралия - Джон Хауърд, казва, че страната няма да се превърне в САЩ.

Седмици след тежкия инцидент е приет закон, с който отделните щати започват да забраняват скорострелните оръжия. Следващата стъпка - Канбера предлага да изкупи карабините, които подлежат на рестрикрции. Крайната цел - да се намали броят на масовите стрелби.

Статистиката показва, че стратегията работи. Проучване на университета в Сидни показва, че в Австралия от 1996 година не са регистрирани масови стрелби - за такива се приемат инциденти с повече от 5 жертви. А забележителното е, че за предишните 18 години, тоест между 1979-1996, има 13 масови покушения.

След промените броят на смъртните случаи вследствие на употреба на огнестрелно оръжие намалява. След всяка масова стрелба в САЩ дават за пример Австралия. Дори и в този случай президентът Доналд Тръмп акцентира повече върху психическото състояние на стрелеца от Флорида, а не толкова върху факта, че на 19 можеш да имаш боен арсенал.

Марк Уорнър, служител в магазин за оръжия и стрелбище: Проблемът не е в оръжието само по себе си. Човекът, в чийто ръце е то,j създава проблемите.

Все повече американци обаче искат да има много по-строги закони за това и все повече щати автономно работят в тази посока.

Джош Хороуиц, изпълнителен директор на "Коалиция "Не на насилието с оръжие!": През изминалите месеци няколко щата започнаха да прилагат т.нар. заповед за ограничаване на насилието с оръжие. Тя дава право на съответните органи или на семейството да изискат съдебна заповед, с която да изземат оръжия или боен арсенал от човек, за когото се предполага, че не е стабилен или че застрашава околните.

Докато не се намери общо решение, всеки щат решава сам за себе си, а случаите като Нютаун и Паркланд ще продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Признание за БНТ - археолози отличиха Пътуване в миналото на Мария Чернева
Признание за БНТ - археолози отличиха "Пътуване в миналото" на Мария Чернева
​Масовият убиец от Флорида се призна за виновен по всички обвинения пред съда
​Масовият убиец от Флорида се призна за виновен по всички обвинения пред съда