НОВИНИ

Забраната за движение на каруци в Сливен влиза в съда

Забраната за движение на каруци в Сливен влиза в съда. Окръжната прокуратура в града е внесла протест на решение на Общинския съвет от края на май. Тогава местният парламент забрани изцяло движението на всякакви превозни средства с животинска тяга на територията на целия град. Оттогава сред ромите в Сливен назрява напрежение, което допълнително се изостря от налаганите им санкции.

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 15.09.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Истинската сага с каруците в Сливен започна от 26 юни тази година, когато влезе в сила решението на Общинския съвет. Изпълнението на това решение бе прехвърлено на полицията. Нарушителите получават акт до 150 лева и отнемане на важна част от каруцата. Още с приемането на забраната ромите в кв. "Надежда" скочиха срещу нея, а от общината бяха категорични, че няма да отстъпят.

От полицията до този момент са съставили общо 27 акта и са иззети 27 кошума. Всички глоби се пренасочват към общинската администрация за решение.

Румен Иванов, заместник-кмет на Община Сливен: Към момента в деловодството на общината са постъпили 21 акта, от които са съставени 16 наказателни постановления и са иззети като веществени доказателства кошумите на каруците.

Окръжната прокуратура оспорва в съда тази забрана. Потърсихме ги за коментар, но отказаха да застанат пред камерата ни. Казаха, че тази забрана противоречи на Конституцията и е дискриминационна, защото тези хора са с нисък социален статус и с това се прехранват. Потвърдиха го и самите роми.

Собствениците на каруците разказаха, че не са против забраната. Те искат промяна, така че да могат да се движат в периферията на града, защото там са им най-честите пътувания.

В квартал "Надежда" почти не е останал каруцар, който да не е глобен, а на други вече са иззети и кошумите. Един такъв струва между 400 и 500 лева.

Наложената забрана, засиленият контрол и глоби не спират движението на каруци в града. Потвърждават го и шофьорите.

Протестът на Окръжната прокуратура за забрана на каруците вече е в съда. Решаваща дума ще има Административният съд на делото, което е насрочено за 12 октомври. От общината заявиха, че ако решението е в полза на каруцарите, наложените им санкции ще бъдат отменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям протест на превозвачите ще блокира центъра на Букурещ днес
Голям протест на превозвачите ще блокира центъра на Букурещ днес
Средно село посреща само двама първокласници
Средно село посреща само двама първокласници