НОВИНИ

Забраната за финансиране на нови лекарства засяга страдащи от белодробни болести

Забраната за финансиане на нови лекаства ще остави без животоспясяваща терапия пациентите с белодробна фиброза. Това предупреди националният консултант по пулмология професор Коста Костов. Болестта е рядка и засяга хората над 60 години. Няма точна статистика за броя на болните у нас, но според Костов диагностицираните са под 100 души.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 14.12.2017
Чете се за: 00:24 мин.
Още

Костов обясни,че при фиброза тъканта на белия дроб, която поема кислорода се заменя с нефункиционираща, така пациентите имат сериозни дихателни проблеми. Болестта е неизлечима, но има нови медикаменти, които забавят развитието ѝ и удължават живота на пациентите. Здравната каса обаче още не ги финансира, обясни Костов. По думите му те нямат заместител и трябвало да са достъпни у нас догодина, но мораториумът върху новите лекарства ще спре процеса.

проф. Коста Костов, Национален консултант по пулмология: Моят апел към институциите е точно те да бъдат изведени от мораториума . И на тях да им се даде ускорен шанс да се домогнат до това лекарство, защото докато изчете този мораториум, тяхната болест много бързо и много фатално ще напредне.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 От нашия пратеник: Има информация за изстреляни ракети от Газа към Израел
От нашия пратеник: Има информация за изстреляни ракети от Газа към Израел
ГЕРБ и БСП смятат, че  ще успеят да гласуват антикорупционния закон
ГЕРБ и БСП смятат, че ще успеят да гласуват антикорупционния закон