НОВИНИ

Забраниха бурките и в Сливен

След Пазарджик и Стара Загора, и в Сливен забраниха носенето на облекло, което закрива лицето. Общинската управа аргументира това решение с повишаване сигурността на гражданите и лесното идентифициране.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
15:10, 26.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
забраниха бурките сливен

Негласно се визираше носенето на бурки, каквато беше основната причина за въвеждане на ограничението в другите градове. Не стана ясно обаче дали има някаква конкретна причина за въвеждането на забраната.

Местния парламент прие без много дебати и пояснения промените в Наредба за опазване на обществения ред.

С приемането на тази наредба общинските съветници на практика забраниха носенето на бурки на обществени места. Но дали има такъв проблем в Сливен?

Посетихме един от най-големите ромски квартали в страната, който е в Сливен. Жителите на кв. „Надежда” се изненадаха от взетото решение на общинските съветници, въпреки че сред тях има и мюсюлмани.

Кметът на община Сливен и вносители на приетото предложение не посочи конкретна причина за въвеждане на забраната.

Стефан Радев – кмет на община Сливен: Aз също не съм виждал на територията на общината хора с бурки. Не това е целта ни.

– А каква е целта ви?

Стефан Радев – кмет на община Сливен: Целта е да повишим усещането за сигурност у гражданите, знаем, че света е напрегнат напоследък.

За нарушителите са предвидени санкции от 50 до 1000 лева, като глобата в определени случаи може да достигне до 5 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човекът, барикадирал се в центъра на Париж, е психично болен
Човекът, барикадирал се в центъра на Париж, е психично болен
Росен Плевнелиев награди културни дейци
Росен Плевнелиев награди културни дейци