НОВИНИ

Забраниха на "жълтите жилетки" да протестират край "Нотр Дам"

Властите в Париж забраниха протести на "жълтите жилетки" на остров Сите в района на катедралата "Нотр Дам". Решението е взето "от съображения за сигурност" във връзка с пожара в катедралата преди няколко дни. Демонстрациите са забранени още в районите на "Шанз Елизе" и Елисейския дворец. Същевременно, въпросът за даренията за възстановяването на катедралата предизвика разделение сред парижани.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:30, 19.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Жителите на френската столица не са единодушни за даренията, предоставени от френските милиардери, компаниите и обикновените граждани за реставрирането на опожарената катедрала "Нотр Дам".

Фабиен Марте, жителка на Париж: "Станахме свидетели на щедри дарения. Смятам, че хората трябва да дават колкото могат, дори и да е малко. С множество малки дарения ще можем да изградим наново Нотр Дам, която се нуждае от нашата подкрепа".

Начините за събиране на средства непрекъснато се увеличават. Една от веригите супермаркети също се присъедини - при плащане клиентът има право да избере дали да закръгли сумата, като разликата в сметката да бъде дарена за катедралата.

Сандрин Леже, жителка на Париж: "Милиарди евро предоставени просто така, при положение, че има толкова проблеми във Франция. Ако помислим какво може да бъде направено с тези пари... Странно е, че има компании, способни да предоставят 100 милиона евро само за Нотр Дам, докато има хора на улицата, които страдат. Раздвоена съм".

Във Франция се разпали дискусия защо големият бизнес предостави толкова бързо огромни средства, включително спекулации за данъчните облекчения. Стои и въпросът как ще бъдат използвани събраните средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници
Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници
В Брюксел посрещат Великден с цветни шоколадови зайци
В Брюксел посрещат Великден с цветни шоколадови зайци