НОВИНИ

Забраняват излагането на цигари по витрини и рафтове със закон

Пълна забрана на рекламирането на цигари и тяхното излагане в магазините. Това предлагат група депутати. Това обаче трябва да премине през законодателна промяна, но тя няма как да се осъществи в този парламент. Какви са мотивите за нея вижте в репортажа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Георгиев
20:00, 25.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Евентуалната забрана за излагане на тютюневите изделия би имал мигновен, но кратък ефект върху продажбите, смятат от бранша. Но тъй като сме една от страните с най-много пушачи на глава от населението в Европа, това не би имало рязко негативно и продължително отражение.

Петя Борисова - продавач-консултант
"Първоначално ще повлияе, да. После, по старо му, както с картинките, така и с решетката. Ще бъде минус за магазините. С 30% ще намалеят, те ще бъдат скрити едва ли не."

В проекта се посочва, че сега действащото европейско законодателство създава предпоставки тютюневите компании да се рекламират и по различни събития в страната. Това най-често се случва под формата на безплатно раздаване на цигари.

Любомира Димова - промоутър на цигари
"Нашите промоции са насочени към хора, които пушат. Те така или иначе вече са направили този избор в живота си. Ние абсолютно не промотираме на хора, които не пушат, на такива, които нямат 18, не подтикваме хората да пушат."

За пушачите къде и как ще набавят своите цигари това няма значение. Една от тях е Наталия.

Наталия
"Единственият начин да ми повлияе новото разпореждане, не знам дали са го приели или го обмислят още, е да ме издразни, защото това нарушава моя личен избор. Тоест, аз ако искам да пуша, аз ще си ги пуша не защото ги виждам някъде по витрините, а защото си ги пуша по принцип и това е моя избор. В момента се вдига много шум и се обръща много внимание към цигарите и по този начин те пак ги рекламират."

Когато посягаме към цигарите, трябва да знаем, че според Световната здравна асоциация тютюнът е единственият законен потребителски продукт, който убива половината от своите консуматори, когато се използва точно, както е предвидено от производителя. Изборът е наш!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпращат допълнително гранични полицаи на Дунав мост 2
Изпращат допълнително гранични полицаи на "Дунав мост" 2
Христо Иванов: Да, България все още дебатира евентуално коалиране
Христо Иванов: "Да, България" все още дебатира евентуално коалиране