НОВИНИ

Забраняват любителския риболов от днес

От днес в влиза в сила забраната за любителски риболов в реките и водоемите в цялата страна. Забраната се въвежда поетапно в зависимост от надморската височина, на която се намират водните басейни. Първата забрана е за лов на риба във водните басейни с над 500 метра надморска височина. Тя ще бъде в сила 45 дни.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:35, 18.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Заради топлото време скобарът и мряната вече се събират на пасажи по притоците на река Струма при село Железница и в района на петричките села, за да хвърлят хайвера си. Размножителният период при тях и тази година е започнал по-рано.

Иван Попов, директор на ИАРА-Благоевград:
“Река Железнишкa - Стара река и по река Струмешница и Гегинска, която е приток на нея - това са характерни места за размножаване на рибата. Някои имат наглостта да я причакват в зоните под устията, където риболовът е разрешен, но отговорността и позицията на отговорните риболовци изисква да се съобразяват с този период и по-ранното излизане на рибата.”

И през тази година ще има определени водоеми, които ще бъдат свободни за извършване на любителски риболов по време на забраната. Това гарантира правото на любителите риболовци да упражняват своето хоби, казаха от Агенцията по рибарство и аквакултури в Благоевград.

Иван Попов, директор на ИАРА-Благоевград
"За района на Благоевград това е водоем “Бистрака”, водоемът баластрирания под Благоевград. За района на Гоце Делчев - “Попарица”, около Разлог и Банско ще бъде разрешен първият водоем под завода за релетата, около село Баня само единия, там са три. Така че и язовир “Бели брег” за района на Сандански.”

Глобата, която ще се налага на бракониери, започва от 1000 лева. По време на забраната рибарите ще могат да ловят само пъстърва и то в определените за това зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със среднощни опашки започна записването на първокласници в столичните училища
Със среднощни опашки започна записването на първокласници в столичните училища
Кристиан Костов завърши промоционалното си турне в Европа
Кристиан Костов завърши промоционалното си турне в Европа