НОВИНИ

От 2021 г. забраняват пластмасата за еднократна употреба

Забрана на ЕС ще промени драстично бита ни. Европарламентът прие от 2021 г. забрана за употреба на пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибори за хранене, някои найлонови торбички и други продукти за еднократна употреба, които съдържат пластмаса. Предложението трябва да бъде одобрено и от държавите членки.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:10, 24.10.2018
6266
Чете се за: 00:40 мин.
По света

571 евродепутати гласуваха днес за забрана на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, 53 бяха против, а 34 се въздържаха. Употребата на други продукти, за които няма алтернатива, трябва да бъде намалена с 25 процента до 2025 година. Става въпрос за опаковки на хамбургери и сандивичи, пластмасови кутийки за плодове, зеленчуци, сладолед или десерти. Държавите членки трябва да приемат и планове за насърчаване на използването на продукти за многократна употреба и годни за рециклиране.

Фредерик Рис, докладчик по темата , АЛДЕ: "Днешното гласуване е само началото. След няколко седмици започваме преговорите с държавите членки. Директивата е амбициозна, а целта ѝ е опазване на моретата и океаните и намаляване на екологичните щети, които са оценени на 22 милиарда евро до 2030 година".

Евродепутатите се разбраха мерките да обхванат и отпадъците от тютюневи изделия и по-специално филтрите, които съдържат пластмаса. Те трябва да намалея наполовина до 2025 година. Производителите на цигари ще трябва сами да поемат част от разходите за преработката на отпадъците. Също към 2025 година държавите членки ще трябва да събират разделно и рециклират 90 процента от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Производителите ще трябва да направят така, че капачките на пластмасовите бутилки да не се отделят, а да остават закрепени за тях след употреба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път откриха пластмасови частици в храносмилането на човека
За първи път откриха пластмасови частици в храносмилането на човека
Хамид Хамид: Премиерът е виновен, че търпи такова поведение на подчинените си
Хамид Хамид: Премиерът е виновен, че търпи такова поведение на подчинените си