НОВИНИ

Забраняват продажбата на некачествени въглища от догодина

Продажбата на некачествени въглища и други твърди горива ще бъде забранена за следващия отоплителен сезон. Мярката е заради високите нива на замърсяване на въздуха у нас, обясни министърът на околната среда Нено Димов в ефира на "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ1. И още - пред Съвета на министрите на екологията на ЕС България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат държавите, в които постепенно се забраняват дизеловите автомобили, да поемат отговорност за това си решение.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 06.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В момента битовото отопление замърсява въздуха у нас девет пъти повече от автомобилите, категоричен е министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Идеята е изобщо на пазара да не бъдат допускани въглища и брикети, които не отговарят на определени условия за съдържание на сяра, пепел и влажност.

Министърът призна, че с това ще се вдигне цената на твърдото гориво, което у нас е широко разпространено. В същото време обаче, когато въглищата или брикетите са по-качествени, на хората ще са им нужни по-малки количества, за да изкарат зимата.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ще бъдат изисквани сертификати от производителите и при съмнение ще им се правят анализи в лаборатория, която ще е държавна.

Освен това държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефективни уреди за отопление на ток.

Вносът на стари автомобили не може да бъде забранен, заради евроизискванията за свободно движение на стоки, но може да бъдат увеличени данъците им. Първите резултати за изчистване на въздуха според плана на министерството ще бъдат налице до 5-6 години.

Министър Димов коментира и сблъсъка между еколозите и инвеститорите. Според изнесените данни заради екообжалвания през последните 11 години са пропуснати инвестиции за 2,5 млрд. лева.

Министърът даде за пример спряното изграждане на магистрала "Струма" в креснеския участък. По думите му, в момента заради липсата на магистрала там има много повече смъртни случаи.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Трябва да си даваме сметка, че човекът е ценност и той трябва да бъде във фокуса на всяка политика и едва след това всичко друго.

Министърът беше категоричен и че трябва да бъде направено всичко възможно за обновяването на ски съоръженията на Витоша при съобразяване с екостандартите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мерките на арестуваните за търговия с онколекарства
Съдът гледа мерките на арестуваните за търговия с онколекарства
Американският Сенат избра Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ
Американският Сенат избра Брет Кавано за съдия във Върховния съд на САЩ