НОВИНИ

Забравената история на Съединението

Празнуваме 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. През есента на 1885-та година България си връща земите, които ѝ принадлежат по право и така се слага край на една историческа несправедливост. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6-ти септември 1885-та, подкрепен от българския княз Александър I. Традиционно и тази година кулминацията на честванията са в Пловдив - някогашната столица на Източна Румелия.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Н. Райшинов, Т. Матева
11:05, 06.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Всичко започва на 5-ти септември 1885 година. Тогава от Чирпан към Пловдив тръгва чета, за да се включи към Голямоконарската, водена от Чардафон. Вечерта чирпанската чета стига до село Калфата,наречено по- късно Съединение.

Михаил Славов - кмет на село Съединение: Сутринта се събуждат хората весели, оптимистично настроени, но за съжаление румелийската войска, която е изпратена от Стара Загора ги посреща с пушките, с куршуми избиват 5 човека… тук е пролята истинска българска кръв,която в момента е потънала в земята и е забравена от народа.

Село Съединение излиза от забвение преди 5 години. Тогава инициативен комитет от Чирпан, наречен "Забравените" си поставя за цел да покаже на обществеността, че жертва на Съединението е не само капитан Райчо Николов.

Игнат Пенев - председател на Инициативен комитет "Забравените": Жертвите от Чирпан са Иван Данчов - брат на Георги Данчов-Зографина, Димитър Йовчев, Георги Сербезов, Петко Запрянов и Алекси Хаджиев, който е от Сливен.

Днес единствено паметника в центъра на селото напомня за събитията от септември 1885 година.

Игнат Пенев - председател на Инициативен комитет "Забравените: За пръв път през 2013 г. бяха съобщени от площад "Съединение" в Пловдив по време на зарята,повярвайте ми сълзи ми потекоха от очите.

Хората от село Съединение се надяват имената на петимата четници да намерят място в учебниците по история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон подготвя тежки мерки срещу чужденците?
Лондон подготвя тежки мерки срещу чужденците?
Хотелите в Сандански са заети до края на месец септември
Хотелите в Сандански са заети до края на месец септември