НОВИНИ

Забравените цветя от градината на баба са най-търсени

Забравените цветя от градината на баба са хит сред пролетните растения тази година. Наред с екзотичните цветя хората масово търсят и антириум или популярното като цвете "кученце". Майсторите от занаятчийската камара в Пловдив пък предлагат изненадващи идеи за украса на дома и за предстоящия Великден.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
07:18, 05.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Край саксиите с кученца винаги има хора на всякаква възраст. Помнят ги от градините на село, където цъфтят всяка пролет.

Елена Боева: Само че не бяха многоцветни както сега и разноцветни, самите цветове не бяха толкова пъстри и толкова атрактивни, а едноцветни, но даже и моята внучка много се впечатляваше, когато и покажа как се разтваря цвета и защо е кученце, защото двете части на цвета се отварят и затварят както устата на куче.

Жан Джадиди: Може би като в модата, така и към цветята. Всеки гледа по-винтидж. Да кажем в модата всеки казва „Хайде, да си вземем винтидж мебели или винтидж дрехи“, така може би и към цветята хората отиват по към натуралното, по към старите неща. Може би повече ги привличат отколкото модерните.

Масово се купува и невена, защото се използва в домашната козметика. Заради лесното отглеждане пловдивчани търсят лавандулата и лимоновата мащерка.

Жан Джадиди: Тъй като лимоновата мащерка може да си я гледат зимата вкъщи, което е много интересно, защото може да си режат постоянно и да си я ползват. Могат да си я гледат и навън зимата, ще я покрие снега зимата и другата година пак ще я има.

Саксии, керамика, дърворезба и малки пластики изпълняват част от експозициите. Дори кратуни са превърнати в изящни предмети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушвания по делото срещу Виктор Понта
Изслушвания по делото срещу Виктор Понта
Видимо пияна жена катастрофира в центъра на Казанлък
Видимо пияна жена катастрофира в центъра на Казанлък