НОВИНИ

Забуксува ли делото за екстрадицията на Цветан Василев?

Ако гледаме делото в България срещу Цветан Василев, което е за източването на КТБ и той е обвиняем за 206 милиона лева, източени за безстопанственост, че няма отговор на молбата за екстрадиция, определено е проблем за разследващите. Защото Василев е единственият от липсващите обвиняеми. Той е със задочно повдигнато обвинение и неговото неявяване и липсата на отговор на тази молба, пречи на внасянето на обвинителния акт в съда.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:14, 25.02.2016
Чете се за: 01:53 мин.
Истории
забуксува делото екстрадицията цветан василев

Единствено липсата на Цветан Василев в България е причина този обвинителен акт да не влезе в съда, както и да не се стигне до разделянето на това разследване на няколко по-малки, за да може да се движи в съдебна фаза по-бързо.

Що се отнася до делото по молбата на България за екстрадиция на Василев, което се води в Белград, то очевидно боксува от около 1 година. Тъй като през март миналата година Висшият съд в Белград се произнесе като разреши екстрадицията, но седмица и половина по-късно Апелативния съд го върна заради това, че Висшият съд се е произнесъл в служебно заседание, т.е. Апелативния съд се съобрази с жалбата на Цветан Василев, че са нарушени неговите права за защита според Конвенцията за правата на лицата, за които е поискана екстрадиция, и върна делото на Висшия съд с указание да има съдебно заседание, в което Цветан Василев да бъде изслушан. Близо година бяха необходими, за да може да се насрочи заседанието за вчера, на което пък той не се яви и то беше отложено с още 3 седмици.

Една година срок, за да се насрочи едно такова дело по молба за екстрадиция на една държава към друга - от каквато и да е гледна точка на правната практика в Европа, си е неразумно дълъг срок. Странно е, че едно такова дело е секретно - практиката в страните от ЕС е делата за екстрадиция да се гледат при открити врата. Закона забранява на съда да дава каквато и да било информация за тези дела, включително и за това за кога и за какъв час са насрочени тези дела. Дежурният съдия, който вчера трябваше да гледа делото прояви разбиране и прие да се срещне със сръбска журналистка, която разказа пред нас какво се е случило в 11:30 ч. местно време. Адвокатът на Цветан Василев се е явил и е представил болничен като е поискал делото да бъде отложено и се е стигнало до решение делото да бъде отложено за 16 март за същия час - 11:30 ч. Това ни разказа единствената сръбска журналистка, дошла да отразява този процес, която работи в сръбска медия и е кореспондент на агенция Ройтерс.

Прави впечатление, че само медията АЛО, която има електронен сайт и печатно издание, вчера отрази делото срещу Цветан Василев за разлика от преди година и половина, когато той беше задържан заради молбата на България за екстрадиция и тогава доста повече медии проявиха интерес. Това, което е написано в АЛО е, че се прави една връзка между бизнеса на Цветан Василев и сръбските политически среди. В публикацията пише: бизнесменът, който подари фабриката си в Парачин, за да се отблагодари за съдействието на сръбските власти по делото за екстрадиция. Тоест намеква се, че стъкларската фабрика в Парачин е продадена от Цветан Василев на безценица, за да благодари по нестандартен начин на политическата подкрепа, която той е получил.

Преди година и половина в медиите пишеше откровено за близките отношения на Цветан Василев с президента на Сърбия Томислав Никулич и двама негови съветници. Изборите, които ще се проведат в Сърбия, е едно добро оправдание за по-бавното взимане на политическото решение за екстрадицията на Цветан Василев, тъй като особеното в сръбското законодателство е, че каквото и да кажат Висшия съд в Белград и втората инстанция - Апелативния съд, последното решение е в ръцете на правосъдния министър. Независимо от това дали съдът ще разреши или не екстрадицията, правосъдният министър е този, който ще каже да или не. Вчера разговарях и с представители на държавното обвинение, които бяха категорични, че със сигурност ще внесат, макар и задочно, обвинителен акт срещу Цветан Василев в съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ Подкрепа с писмо до Европейския профсъюз заради гръцките блокади
КТ "Подкрепа" с писмо до Европейския профсъюз заради гръцките блокади
Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ
Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ