НОВИНИ

Зачестиха ухапванията от кърлежи

2-годишно дете беше ухапано от кърлеж, носител на лаймска болест, в парка „Заимов“. Въпреки че повечето градини и паркове вече са обработени срещу кърлежи, това не ги унищожава напълно, а само намалява полпулацията им, предупреждават от столичната здравна инспекция. Според медици 30% от кърлежите са носители на коварния вирус, което ги прави особено опасни.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
12:30, 08.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Зорница Стаменова открива кърлеж под мишницата на двегодишната си дъщеря след разходка в парка "Заимов".

Зорница Стаменова
"И като се загледах, видях, че е малко кърлежче и изтръпнах, защото въобще не очаквах. И заведох я в поликлиниката, там и го махнаха и ме посъветваха да го занеса в паразитологията, за да го изследват. Излезе резултатът и се оказа, че е заразен с лаймска болест."

За да се разбере дали детето на Зорница се е заразило, тя трябва да изчака поне 30 дни – време, в което майката няма да може да си намери място от притеснение. Според специалисти най-често срещаните кърлежи в градските паркове са пасищните. Обработките срещу тях са напролет и наесен. Препаратите са екологични, смятат от Министерството на здравеопазването, и нямат остатъчно действие, но само редуцират без да премахнат цялата популация на вредителите.

Д-р Цезарина Илиева, началник на отдел „Паразитология“, Столична регионална здравна инспекция
"Един женски кърлеж снася от порядъка на 2000-15000 яйца. Само с тези две обработки, не може да се ликвидира този проблем."

Фирмите, които пръскат срещу кърлежи, задължително трябва да се съобразяват с метеорологичните условия.

Д-р Цезарина Илиева, началник на отдел „Паразитология“, Столична регионална здравна инспекция
"Всички знаят, че трябва минимум 2-3 дни да няма предстоящи валежи с оглед на това препаратът да действа, колкото се може по-дълго."

Ако човек открие по тялото си кърлеж, е най-добре да потърси медицинска помощ, а ако е на отдалечено място и се налага да отстрани кърлежа, трябва да го завърти внимателно в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникално 3-Д лазерно шоу в София по случай Деня на Европа - 9 май
Уникално 3-Д лазерно шоу в София по случай Деня на Европа - 9 май
Очаква се засилен трафик в следобедните часове
Очаква се засилен трафик в следобедните часове