Случаите на хора ухапани от кърлежи в Благоевград зачестяват, предупреждават от Регионалната здравна инспекция. По около четирима души на ден търсят медицинска помощ в кабинетите на личните лекари в областния град. Медиците предупреждават да бъдем внимателни, защото паразитите мога да пренасят заразни болести.

Благоевград

При ухапване от кърлеж задължително трябва да се потърси лекарска помощ, категорични са медиците. В много от случаите обаче пациентите сами се опитват да вадят кърлежите от тялото и след това се получават усложнения, обясниха лекари.

Д-р Зорка Иванова: „Има си правила, по които се вади кърлеж: да се обработи раната със йодасепт, да се третира, да се пие ако трябва антибиотик нали зависи от състоянието на пациента.”

30 дни след изваждането на кърлежа трябва да се направят изследвания за лаймска болест.

Д-р Зорка Иванова: „Много от пациентите не ги правят, защото това не се поема от касата, а струва около 30 лева, обаче, за да са спокойни, моят съвет е да правят това изследване.”

От кметството в Благоевград казаха, че през следващата седмица отново ще бъде направена дезинфекция против кърлежи на тревните площи, както в центъра на града, така и в кварталите.