НОВИНИ

Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи в Благоевград

Случаите на хора ухапани от кърлежи в Благоевград зачестяват, предупреждават от Регионалната здравна инспекция. По около четирима души на ден търсят медицинска помощ в кабинетите на личните лекари в областния град. Медиците предупреждават да бъдем внимателни, защото паразитите мога да пренасят заразни болести.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
11:15, 22.06.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

При ухапване от кърлеж задължително трябва да се потърси лекарска помощ, категорични са медиците. В много от случаите обаче пациентите сами се опитват да вадят кърлежите от тялото и след това се получават усложнения, обясниха лекари.

Д-р Зорка Иванова: „Има си правила, по които се вади кърлеж: да се обработи раната със йодасепт, да се третира, да се пие ако трябва антибиотик нали зависи от състоянието на пациента.”

30 дни след изваждането на кърлежа трябва да се направят изследвания за лаймска болест.

Д-р Зорка Иванова: „Много от пациентите не ги правят, защото това не се поема от касата, а струва около 30 лева, обаче, за да са спокойни, моят съвет е да правят това изследване.”

От кметството в Благоевград казаха, че през следващата седмица отново ще бъде направена дезинфекция против кърлежи на тревните площи, както в центъра на града, така и в кварталите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея отново изстреля балистични ракети
Северна Корея отново изстреля балистични ракети
Пандите с климатик в китайски зоопарк
Пандите с климатик в китайски зоопарк