НОВИНИ

Зачестяват злоупотребите с болнични, оплакват се работодатели в Кюстендилско

Зачестяват злоупотребите с болнични листове в Кюстендилска област. За това сигнализират от Търговско-промишлената палата в областния център. Проблемът е от години и се касае най-вече фирмите в шивашкия бранш, където работят повече хора. От Териториалната дирекция на Националния осигурителен институт в Кюстендил са изчислили, че болничните листове от началото на годината до момента са близо 40 хиляди. Те са били предимно за общи заболявания, бременност и майчинство.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
12:00, 29.11.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Да излезеш в отпуск по болест не е незаконно. Работодатели обаче се оплакват, че честа практика е работници да се разболяват в определени дни от годината, в някои случаи за повече от пет дни.

Йордан Беловодски – председател на Търговско -промишлената палата в Кюстендил: "Истина е, че се злоупотребява особено когато става въпрос за прословутата черешова кампания в Кюстендил: съединяване с някои почивни дни празнични чествания и т.н, абитуриентски, много са поводите, които се използват."

Жена, която работи в една от големите фирми в града, признава, че има подобна практика нейни колеги да се разболяват тенденциозно в определени дни от годината:

"По принцип в България никога не е било сложно да се извади болничен. Хората, които го умеят, си имат добри познати навсякъде. И така..."

От лекарския съюз в Кюстендил казаха, че е трудно да се докаже кои лекари издават болнични на пациенти, които са здрави. От там добавиха, че в региона лекарите не злоупотребяват.

д-р Румен Алексов - председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Кюстендил : "По-скоро злоупотребяват тези, които взимат болничните и ползват болничните, но аз лично съм отказвал да издавам на такива хора, болнични. И след месец, два, три, когато дойде за избор, ме сменят и отиват при друг."

От издаването на фалшиви болнични държавата губи милиони пресмятат от Търговската палата в Кюстендил. Ощетени са и фирмите и съвестните работници, които работят двойно. От организацията са категорични, че порочната практика може бъде спряна, ако се наложи по строг контрол върху режима за издаване на медицинския документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина
Показателите на питейна вода в Златоград са в норма
Показателите на питейна вода в Златоград са в норма