НОВИНИ

​Зад научния пробив на НАСА стои и европейски екип

Зад научния пробив на НАСА стои и европейски екип, начело с белгийски астроном, и европейски пари - припомня днес Европейската комисия, като отбелязва, че приносът на Европа към откриването на седемте планети не е бил отчетен подобаващо на снощната пресконференция на НАСА. Още за значението на откритието и за отговор на фундаменталния въпрос - "Сами ли сме във Вселената" разказва Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:13, 23.02.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Винаги е било трудно откриването на планети, подобни на Земята - относително малки, със скалиста повърхност и на подходящо разстояние от звездата си за наличие на течна вода. Точно такива са три от седемте планети в система на едва 39 светлинни години от нас, в галактика, простираща се на 100 000 светлинни години.

Томас Цурбукен - НАСА: Главното е голямата крачка към отговора на основен въпрос, поставяни от толкова философи, въпрос, който си задаваме и самите ние - сами ли сме във Вселената.

Звездата Трапист-1 е Червено джудже с едва 11 процента от радиуса на нашето Слънце и с два пъти по-ниска температура. Червените джуджета не са първи избор при търсенето на живот, но определящо е разстоянието, на което са околните планети. Изследването им е много по-лесно отколкото при жълта звезда, казва белгийският учен Михаел Гийон, работил с космическия телескоп на НАСА Спицер.

Михаел Гийон - астроном: Ако баскетболната топка е нашето Слънце, то топката за голф е Трапист-1. Тя е много по-студена и малка от Слънцето, така че планетите в нейната обитаема зона са много по-близо, с много по-кратки орбитални периоди.

Червените джуджета обикновено изхвърлят големи количества топлина и радиация, но Трапист-1 е много спокойна звезда. Европейският принос в откритието бе отбелязан днес в Брюксел.

Лусия Кодет - говорител на ЕК: Европейско финансиране осигури близо 2 милиона евро.
Маргаритис Схинас -говорител на ЕК: Възползвам се от факта, че сега в НАСА спят, за да подчертая нашата роля.

Пътуването до Трапист-1 с пътнически самолет би продължило 44 милиона години. За проучването ще се разчита на наземни и орбитални телескопи. Те ще улавя светлината на звездата през атмосферата на всяка от планетите. Отделните химически съставки поглъщат различна част от светлинния спектър и така може да се установи наличието и концентрацията на газове като кислород и метан.

Трапист-1 ще просъществува един трилион години и ако занапред на нейните планети възникне живот, ще имаме достатъчно време да го открием, отбелязват учените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметове предлагат 2 % от данък общ доход да отива в бюджетите на общините
Кметове предлагат 2 % от данък общ доход да отива в бюджетите на общините
Кой е убиецът от Борисовата градина?
Кой е убиецът от Борисовата градина?