НОВИНИ

Революция в пазаруването! Отварят първия супермаркет на бъдещето в Сиатъл

Високотехнологична революция в пазаруването в супермаркетите подготвя Amazon. Без чакане на дълги опашки на касите, без вадене на продукти от кошниците и без плащане на място. Супермаркетите на бъдещето ще позволят да избираме необходимите храни и стоки, да ги взимаме и просто... да си излизаме от магазина. И всичко това благодарение на едно приложение на телефона.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
16:36, 09.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
революция пазаруването отварят първия супермаркет бъдещето сиатъл

Как ще пазаруваме в този магазин на бъдещето?

С безплатно приложение, което от компанията са нарекли Amazon GO. Изисква се само да имате личен акаунт в системата и смартфон, за да свалите приложението. То позволява да се чекирате на входа на магазина на специален терминал, който разчита QR кодове. Всеки потребител има свой индивидуален QR код и виртуална количка за пазаруване. Всичко, което вземете, се прибавя към виртуалната количка. Ако промените мнението си и върнете нещо, картата ви автоматично се актуализира.

;;

Как работи ли?

Технологията използва комбинация от компютърно зрение, сензори и сложен алгоритъм, обединени в това, което компанията нарича Just Walk Out Technology. Технологията е толкова добра, че знае кога сте взели даден продукт и сте го поставили в чантата си, дали сте размислили и сте го върнали на рафта. Веднага след като напуснете магазина сметката ви се калкулира и плащате онлайн с кредитна или дебитна карта.


Такъв супермаркет на бъдещето вече работи в Сиатъл, но е в т.нар "бета версия" и в момента се тества от служители на компанията. Очаква се да бъде отворен за широката публика през 2017 г.

От компанията обещават в магазина да продават пакетирани храни, плодове и зеленчуци, както и ястия, приготвени на място, и закуски от местни пекарни.

Критики към високотехнологичния магазин вече не липсват. Въпреки че технологията ще направи революция в пазаруването, тя ще остави без работа десетки хиляди хора, защото касиерите ще станат излишни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следствен експеримент пресъздаде тежка катастрофа, при която загинаха трима
Следствен експеримент пресъздаде тежка катастрофа, при която загинаха трима
Пол Верховен ще председателства журито на Берлинале
Пол Верховен ще председателства журито на Берлинале