НОВИНИ

​Задействането на Брекзит предизвика противоречиви реакции на Острова

Задействането на развода с Брюксел, очаквано предизвика противоречиви реакции на Острова. Медиите, обикновените британци и депутатите - всеки имаше какво да каже по повод историческия ден. Подробностите от Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:41, 29.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

В полунощ за първи път от месеци камбаните на Биг Бен огласиха Лондон. Тереза Мей подписа писмото, с което задейства член 50-и. Обратното броене до раздялата с Европейския съюз започна.

И докато в Брюксел приемаха очакваното цели 9 месеца официално известие, британският парламент се събра за да обсъди какво предстои след историческото решение. По думите на Тереза Мей такава е волята на британския народ, а връщане назад - няма.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Във важни моменти като този, изборите, които правим, ще ни определят като нация. Можем да се вторачим в миналото и да си кажем, че не можем да се справим сами. Но можем да гледаме напред с оптимизъм и да вярваме в силата на британския дух. Избирам да вярвам, че най-доброто за страната ни предстои. Тази предстояща промяна ще направи Великобритания по-силна и по-обединена.

В навечерието на решаващия ден шотландският парламент одобри предложението за искане на втори референдум за независимост. Така Лондон ще бъде принуден да води "битки" на два фронта - преговорите с Брюксел за раздяла и преговори с Единбург, за единството на страната.

Тереза Мей обеща да работи в интерес на всеки човек, който живее на Острова - както на британските граждани, така и на европейците, дошли да работят там.

Някои от посланията в емоционалната й реч обаче бяха посрещнати с насмешка от опозицията.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Повече от всякога, светът се нуждае от либералните и демократични европейски ценности. Ценности, които... Ценности, които Великобритания споделя. Напускаме Евросъюза, но не напускаме Европа.

От "Пишем историята", през "Скъпи ЕС, напускаме те", "Великобритания се отправя към неизвестното" и просто "Свобода", пресата не пропусна да реагира с британско чувство за хумор на днешния ден.

Жителите на Острова остават все така разединени в мнението си за Брекзит.

Харис Джемали, работи в Лондон: Дошли сме от чужбина, учили сме, борили сме се, за да бъдем назначени, както и за да ни бъде издаден паспорт. Сега не знам каква стойност има той и какво ще се случи.
Лий Пег, служител на телеком: Мисля, че на хората им омръзна и вече си казват "хайде да се приключва вече". Стига вече и с тези искания за втори референдум. Преживявали сме много по-лоши неща, ще преживеем и това. Решението вече е взето, това е.

А привърженици на идеята за обединена Европа, организираха пореден протест пред Уестминстър, макар и вече процесът да е необратим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За по-чист въздух в градовете
За по-чист въздух в градовете
Борисов в Малта: ​Победата на ГЕРБ има голямо значение за външните граници на ЕС
Борисов в Малта: ​Победата на ГЕРБ има голямо значение за външните граници на ЕС