НОВИНИ

Задълбочава се кризата с боклука в Дупница

Кризата с бокулка в Дупница се задълбочава, до края на годината трябва да бъде закрито единственото сметище, в което се извозват отпадъците от всичките населени места в общината. Разпореждането да се закрие е на Министерството на околната среда и водите. Сметището отдавна е със запълнен капацитет, но едва след година и половина ще бъде изградено ново депо с модерна инсталация край дупнишкото село Джерман.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Добрина Грачанлиева
21:20, 29.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Черни облаци дим и задушлива миризма се носят от сметището в Дупница. Хората от квартал „Бистрица” в града казаха, че са най-засегнати, защото блоковете се намират съвсем близо до постоянно самозапалващите се боклуци.

Много от по-възрастните хора разказаха, че веднага усещат, когато сметището се е самозапалило, защото започват трудно да дишат.

Според общинския съветник в Дупница Костадин Костадинов сметището от години крие сериозни рискове.

Костадин Костадинов-общински съветник от Дупница:”Положението е меко казано бедствено, вече пети месец то не спира да дими. И аз лично очаквам да се случи я взрив ,я нещо друго.

От кметството в Дупница казаха, че ще обявят обществена поръчка, за да се избере фирма, която да се заеме с разделното събиране и обработката на боклука, а този част от отпадъците, която не подлежи на обработка, ще се транспортира до определено депо в страната. От общината казаха още, че проблемът с отпадъците на града ще се реши напълно през 2019 година, когато трябва да бъде завършено новото депо край село Джерман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работят в Пирогов и БДЖ, когато върнем стрелките назад?
Как работят в "Пирогов" и БДЖ, когато върнем стрелките назад?
Димитър Главчев: Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство
Димитър Главчев: Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство