НОВИНИ

Задълбочава се разликата между живеещите на ръба на бедността и богатите

Средната заплата у нас се е увеличила с почти 90% през последните 10 години. Това показва изследване на Европейския синдикален институт. В същото време обаче резултатите показват, че се задълбочава пропастта между хората, които живеят на ръба на бедността и тези, които получават високи възнаграждения.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:50, 04.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според изследването България е на първо място в Европейския съюз по ръст на заплатите за последните 10 години. Реалният ръст на средната работна заплата е 87%, а на минималната - 189%.

Останалите държави са далече зад нас като растеж. Резултатът на втората зад нас, Румъния, е 34%. Или с 53 на сто по-малко. Финландия и Белгия са с нулев растеж, а Гърция е на минус с 23%. Резултатите от изследването обаче далеч не са само позитивни.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Както винаги обаче добрата новина е половин новина. Средната работна заплата, тая същата, която е пораснала много - всъщност е 40% от средноевропейската. Две трети от българските работници получават по-малко от нея. Две трети! Тоест говорейки за нея и тя не е истината. Задълбочават се неравенствата. Те са най-тежките в целия Европейски съюз.
;

По думите на президента на КНСБ между 400 и 500 000 души са работещите бедни, които взимат минимална заплата.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Ние искаме между 12 и 15% увеличение на доходите всяка година. И стартова заплата за висшист 1 000 лева.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика Заплатите вече се увеличават с двуцифрено число. Но тук говорим за различна база. Затова тези високи, погледнато самостоятелно ръстове на средната работна заплата не са довели до сериозно повишаване пак спрямо относително средните работни заплати. Тоест България продължава да бъде с най-ниски нива на заплащане.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина режисьорът Георгий Данелия
Почина режисьорът Георгий Данелия
Увеличава се вероятността за Брекзит без сделка
Увеличава се вероятността за Брекзит без сделка