НОВИНИ

Задължителните колани в автобусите и електронните винетки влязоха в НС

Важни промени в Закона за пътищата обсъди днес на второ четене парламентарната Комисия по регионална политика. Те са свързани както с безопасността на автобусния превоз, така и с тол системата и електронните винетки. Вносител на промените е Александър Ненков от ГЕРБ.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:36, 04.09.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Вносителят на промените в Закона за пътищата коментира, че въпреки несъгласието на част от превозвачите с тях, ситуацията след катастрофата край Своге, налага предложените радикални мерки.

Александър Ненков - депутат от ПГ на ГЕРБ: Радикалните мерки са именно създаване на задължение на превозвачите да оборудват своите автобуси, независимо, и по-стари с предпазни колани. И другото което е, да има така наречените видеорегистратори, които ще регистрират всъщност какво се случва вътре в автобуса, това би допринесло както в превантивна гледна точка, така и при някоя катастрофа.
;

Системата за събиране на тол такси от тежкотоварните автомобили ще започне да работи след около година - на 16 август 2019 г., парите от нея ще са за поддръжка на пътищата, а не за общинска инфраструктура. И важна информация за електронната винетка за леките коли, влизаща в сила от 1 януари догодина:

Александър Ненков - депутат от ПГ на ГЕРБ: За гражданите е важно да знаят, че до 31 януари следващата година, ако имат винетен стикер, който е закупен тази година, но важи за следващата, трябва да го конвертират от хартиена в електронна винетка - това ще важи както за тежкотоварните автомобили, така и за автомобилите, които са под три и половина тона.

След гласуването в ресорните комисии, промените в Закона за пътищата се очаква да бъдат приети тази седмица окончателно и в пленарната зала на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки предприемат срещу чумата по прасетата в страната?
Какви мерки предприемат срещу чумата по прасетата в страната?
Разрушиха емблематичната за София сладкарница Феята
Разрушиха емблематичната за София сладкарница "Феята"