В Давос официално започна 50-то юбилейно издание на Световния икономически форум. Климатични изменения, унищожаване на околната среда и устойчив свят - това вероятно ще бъдат най-често споменаваните изрази до края на събитието. Мащабни протести и задочен спор между Грета Тунберг и Доналд Тръмп - а ето какво още предложи първият ден на форума.

Очаквано - изявите на младата екоактивистка Грета Тунберг и на американския държавен глава, предизвикаха най-голям интерес. Без да назовават имената си, двамата влязоха в словесен двубой. В речта си пред форума Тръмп обяви, че Съединените американски щати процъфтяват, че икономиката е в блестящо състояние, че страната се радва на най-чистите въздух и вода. Похвали търговските сделки на Вашингтон с Китай, Мексико и Канада и ги даде като пример за търговията през 21 век - сключените търговските споразумения са честни и реципрочни, добави той. Обяви, че страната ще се включи в инициатива за засаждане на 1 трилион дървета. Тръмп каза още, че не е време за песимизъм, и че предсказанията за апокалипсис са преувеличени.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не е време за песимизъм. Време е за оптимизъм. Страхът и съмненията не се добри съветници. Време е за огромни надежди и радост и оптимизъм в действията. Време е да прегърнем възможностите на утрешния ден. Трябва да отхвърлим предсказанията на вечните пророци за гибел и апокалипсис.

В публиката присъстваше Грета Тунберг и явно това беше адресирано към нея, защото малко след речта на Тръмп, екоактивистката участва в дискусия "Избягване на климатичен апокалипсис." В собствената си реч пред форума тя отново беше безпощадна към световните лидери - за една година нищо не е направено, каза Тунберг. Ние получаваме "празни думи и обещания". Според нея действията за намаляване на температурата в световен мащаб трябва да започнат незабавно, а всички, подписали Парижкото споразумение, се провалят в постигане на заложените е него градус и половина по-ниски температури.

Грета Тунберг: Никоя политическа идеология или икономическа структура не успя да се справи с извънредната ситуация, свързана с климата и околната среда, и да създаде сплотен и устойчив свят. Защото светът, в случай че не сте забелязали, в момента гори!

Ако бизнесът не се промени - бъдещето му е застрашено - едно от посланията в Давос. Много фирми вече залагат на зелено производство, намаляват въглеродните си следи. По всичко обаче личи, че САЩ, Русия, Бразилия и Австралия, продължават да залагат на икономики, основани на изкопаеми горива. Давос в момента е сцена на най-големият сблъсък на нашите времена - политика срещу наука, коментират анализатори.