НОВИНИ

Задръствания към Терминал 2 на летище София

Километрични опашки се образуват по булевард „Брюксел“ в посока Терминал 2 на Летище София. В пиковете часове премиването през светофара отнема между 20 и 45 минути и възможността на някой от пътуващите да изпусне полета си е съвсем реална. За това сигнализираха зрители на БНТ 2. Каква е причината за ежедневните задръствания и има ли решение – вижте в репортажа.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
19:46, 18.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

През последните месеци са изпробвани няколко варианта за регулиране на светофара на булевард „Брюксел“, но нито един от тях не облекчава движението, коментират таксиметровите шофьори, които обслужват летището.

"Много е тежко положението - всяка седмица. Всяка седмица го сменят ли, не знам какво го правят. И от махалата долу и от горе."

"Колко време най-много сте го чакали?"

"По 20-30 минути сме чакали."

"Каква е причината според вас?"

"Много коли и може би светофарът не е както трябва."

"Непрекъснато има тапи и има проблем с движението."

"По кое време се случва?"

"След 5."

"По колко време може да се чака най-много?"

"40-45 минути."

Оказва се, че през 2016-а година преминалите през летището пътници са близо 5 милиона или 22% повече от предходната година. От дирекцията по управление и анализ на трафика към Столичната община са регулирали светофара така, че колите, които се движат в посока към летището, да са с предимство, но големият трафик е осуетил всички различни начини за регулация, които са били въвеждани.

Симеон Иванов - експерт „Управление и анализ на трафика" – Столична община
"Регулираме дистанционно тази светофарна уредба с помощта на камери. Те регулират дистанционно трафика, но пак не може да даде резултат да се възпрепятстват опашките на булевард "Брюксел" към Терминал 2."

От Дирекцията по управление на трафика смятат, че през май месец следващата година, когато би трябвало да бъде въведена в експлоатация пътната връзка между летище София и булевард „Брюксел“, трафикът ще бъде облекчен и вече няма да има колони от опашки. Тя ще осигури директна двупосочна връзка до Терминал 1 и Терминал 2 и би трябвало да облекчи значително натовареността на отсечката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват спешно декемврийските сметки за ток
Проверяват спешно декемврийските сметки за ток
Глобяват с над 1 млн. лева снегопочистващите фирми в София
Глобяват с над 1 млн. лева снегопочистващите фирми в София