НОВИНИ

Задръствания по празниците за поредна година

След Великден - засилен трафик и тапи по основните пътни артерии на страната посрещнаха шофьорите. Следпразничните задръствания в страната изнервиха голяма част от водачите, които масово караха и в аварийните ленти. Каква е причината тази година задръстванията да са по-големи от обикновено по празниците коментираха експерти тази сутрин в студиото на "Денят започва". Според тях значително внимание трябва да се обърне на обходните пътища на магистралите. Диана Миткова обобщава.

Диана Миткова
от Диана Миткова
20:35, 18.04.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Задръствания и изнервени шофьори. Така премина последният почивен ден за мнозина. От Троян за София например се пътуваше между 4 и 6 часа. Заради ремонтите на тунелите на автомагистрала "Хемус", шофьорите масово избираха пътя през стария проход "Витиня", за да избегнат образувалите се тапи.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: "Трябва да се помисли и то спешно за пускането на втори алтернативен маршрут на АМ "Хемус", защото явно няма да приключат там ремонтите, и това е Арабаконашкият проход."

Макар по магистрала "Тракия" да няма ремонти, също имаше големи задръствания, които нямаше как да се избегнат алтернативно.

Христо Радков, председател на МЕНСА - България: "Трябва да се знае, че винаги когато се строи един нов път, трябва досега съществуващият да се ремонтира и да не се прави магистралата на стария път, защото тогава няма да има обходен."

Обходен път няма и на новата магистрала "Струма".

Христо Радков, председател на МЕНСА - България: "Ако я затворим между Диканя и Дупница, където е изградена върху стария път, кой ще ни е обходният път там? Ако нещо се случи ние затваряме изобщо пътя за Гърция, това е защото когато се строи магистрала винаги трябва да има и обходен път."

В рубриката ни Mynews получихме много клипове, от които се вижда как масово автомобили карат в аварийните ленти, а полицаи не се виждат. Експертът по пътна безопасност Любка Маринова коментира липсата на патрулки, които да контролират движението като пропуск, който е можело да бъде избегнат.

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност: "Българинът се плаши от полиция, като види полиция и тогава вече започва да спазва движението. Кажете ми къде има държава, която при двойна непрекъсната линия ти предприемаш изпреварване и спираш цялото движение."
Комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" ГД "Национална полиция": "Както видяхте, не всички водачи се съобразиха с нашите указания. Миналата година по празниците за Великден имахме 5 загинали, тази година имаме 8."

Според експертите проблемът със задръстванията и пътните инциденти по празници е комплексен, но най-важното е шофьорите да бъдат внимателни на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлофикация София спира топлата вода в някои квартали на София през лятото
"Топлофикация София" спира топлата вода в някои квартали на София през лятото
Защо мнозинството от турците в Германия гласуваха За на референдума в Турция?
Защо мнозинството от турците в Германия гласуваха "За" на референдума в Турция?