НОВИНИ

Задържаха 11 служители на НАП след акцията срещу корупционни схеми

11 служители на Националната агенция за приходите в София са задържани след акцията срещу корупционни схеми на ГДБОП и специализираната прокуратура. Част от тях са с обвинения за подкупи, а други за пране на пари. Това е първата и най-голямата организирана престъпна група от данъчни служители, неутрализирана от прокуратурата и МВР.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:05, 28.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Организираната престъпна група от служители на дирекция "Оперативни проверки" в НАП-София е следена от октомври миналата година. В нея участвали служители на различни нива.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура": От инспектори, през ръководители екип - до ръководител началник-сектор.

Предполага се, че началникът на сектора е ръководител на групата. Тя проверявала търговски обекти за различни нарушения, като наличие на касови апарати и издават ли касови бележки. Ръководителите на екипите въздействали на подчинените си. В случай на открити нарушения инспекторите координирали действията си с тях.

Димитър Петров, наблюдаващ прокурор: Ако търговецът е склонен да се раздели с определена сума пари, така че да не бъде запечатан обекта или да не спре неговата работа. Договарят се.

Групата взимала между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и външния вид на обекта. Прибирали парите чрез така наречената "контролна покупка".

Димитър Петров наблюдаващ прокурор: В стоките, които са получавали, като контролна покупка се е поставял плик с пари или така свободно поставени пари, за да не може да бъде предаването явно за останалите клиенти в магазина.

При претърсванията в домовете и автомобилите на част от служителите са открити около 300 000 лева в различни валути и бижута. Прекратено е и изтичане на информация от Центъра по противодействие на контрабандата.

Гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящите действия на контрабадния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица.

Доказатеслтвата за теч на ифнромация са събрани със специални разунавателни средства. На разследвашите са съдействали и част от изнудваните търговци.

Иван Гешев - ръководител на "Специализираната прокуратура": Няма да позволи да бъдат притискани свидетелите по делото и да бъдат наказвани, че са изпълнили гражданските си задължения.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за част от задържаните, тъй като има опасност да извършат друго престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатическата война между Русия и Запада продължава
Дипломатическата война между Русия и Запада продължава
Земеделци подготвят протест на 3 април заради законопроекта за горивата
Земеделци подготвят протест на 3 април заради законопроекта за горивата