22-ма нелегални мигранти бяха задържани вчера у нас между разложкото село Елешница и Добринище. Сред заловените има и деца. Всички те твърдят, че са сирийски граждани. Най-вероятно те са преминали през зелената граница между Гърция и България в района на граничен пункт Илинден. До разклона за село Елешница са се движели по гористи местности. Пътували в микробус с белгийска регистрация. В операцията по залавянето им е участвал и хеликоптер на „Гранична полиция”.

Добринище, Банско Елешница, Разлог

Шофьорът на микробуса не се е подчинил на полицейската заповед да спре, затова е бил активиран план за съвместни действия по залавянето му от Гранична полиция и полицията в Благоевград. Микробусът е бил заграден между Добринище и село Елешница, където е задържан от властите. Главният секретар на МВР- Георги Костов коментира, че акцията е била добре подготвена, а бежанците са били следени още при влизането им в страната ни.

Георги Костов, гл. секретар на МВР: „Тук става въпрос за активна работа на оперативните служби, а не за случаен инцидент. След така добра оперативна работа са пристъпили колегите към реализация, мястото не е случайно подбрано, предварително е планувано”.

Очевидци на акцията разказаха, че издирвателните действия са продължили няколко часа, в тях са взели участие и кучета.

Мигрантите са откарани в граничното поделение в Гоце Делчев, където ще бъдат разпитани и ще им бъдат направени медицински прегледи. Един от мигрантите е с туберкулоза и ще бъде настанен в Благоевград, казаха още от МВР. На входа на Благоевград в посока София са задържани и двама мъже с автомобили с хасковска регистрация. По първоначални данни това са каналджиите, участвали в нелегалното преминаване на чужденците през границата ни с Гърция.