Общо 30 000 кг. тютюн за наргиле, без документи, задържаха служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ в района на ГКПП "Дунав мост 2" при Видин и в склад в София, съобщиха от Агенция „Митници“.

Видин

Нелегалният товар е открит в товарен автомобил с молдовска регистрация, пътуващ за Западна Европа. Двамата шофьори – единият с португалски, а другият - с албански документи за самоличност, обяснили, че превозват сушени плодове. При сканиране с рентген е установено изображение, което не отговаряло на обявената стока, а при последвалата физическа проверка митническите служители намират в товарното помещение 19 палета с 14 256 опаковки по 1 кг. или общо 14 256 кг. тютюн за наргиле.

При проверката се установило, че стоката е била натоварена в нает склад в София, който се използва за депо и няма регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове.

В него са намерени още 15 744 кг. тютюн за наргиле без бандерол. А в ремарке, паркирано пред складовото хале, са открити и 2000 кутии цигари, без бандерол за платен акциз. Образувани са досъдебни производства.