Към момента има задържан един граничен полицай при акцията срещу трафика на мигранти, която се проведе снощи в центъра на София. Продължават процесуално-следствените действия. В хода на операцията под ръководството на специализираната прокуратура може да има още задържани служители на МВР, заяви в "Денят започва" главният секретар на МВР Младен Маринов.

За съжаление, такъв канал през аерогарата няма как да съществува без участието на такива служители, уточни комисар Маринов.

Към момента има задържан организатор на канала, който е чужд гражданин, и двама чужденци без документи. Те са част от хората, които са подпомагани за незаконно влизане в страната.

Разбиването на такъв е канал е дълъг процес, изисква много работа, спазване на дискретност, обясни още главният секретар на МВР.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: В момента вследствие на намаляване на мигрантския натиск се стеснява и бизнес средата. Има конкуренти групи, които работят, но към момента тази, която беше неутрализирана, може да се каже, че е една от най-сериозните. Този канал работи не само на територията на страната, а обхваща цялата линия от Сирия, Турция до Западна Европа. По цялата линия има добре изградена структура и когато ударим едно звено от тази структура това им нарушава дейността.

Стартиралата снощи специализирана полицейска операция е съвместна между ДАНС, дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР и Столична дирекция на вътрешните работи. Касае се за трафик на незаконно пребиваващи чужденци през територията на страната.